Vulkanutbrottet på Island stoppar spaning efter misstänkt tjuvjakt

VITTANGI(JJ). Askan från vulkanen på Island har orsakat flygstopp, detta har i sin tur medfört att polisen inte kunnat utföra spaningar kring en misstänkt tjuvjakt på björn i trakten mellan Vittangi och Sopperrobyarna.

– Så fort vi får lyfta med helikopter ska vi försöka följa spåren, säger Petra Freudentahl, vakthavande befäl vid polisen, till Norrländska Socialdemokraten.

Anmälaren har sett spåren efter två skotrar som kört efter ett björnspår och rapporterat detta till polisen.
– De har dessutom förföljt björnen under åtskilliga kilometer. Det har troligen skett i torsdags, säger anmälaren.

Men polisen har alltså inte kunnat göra några insatser ännu, flygstoppet måste hävas först innan de kan gå upp och spana med helikopter.

Tidsaspekten är avgörande vid sådana här insatser, risken är stor att det blir svårare att följa spår och säkra bevis ju längre tid det går.
– Så är det förstås. Dessvärre var spåren redan två-tre dagar gamla när vi fick anmälan, säger Petra Freudentahl.
Det här skriver Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser