Vulkanutbrottet på Island stoppar spaning efter misstänkt tjuvjakt

VITTANGI(JJ). Askan från vulkanen på Island har orsakat flygstopp, detta har i sin tur medfört att polisen inte kunnat utföra spaningar kring en misstänkt tjuvjakt på björn i trakten mellan Vittangi och Sopperrobyarna.

– Så fort vi får lyfta med helikopter ska vi försöka följa spåren, säger Petra Freudentahl, vakthavande befäl vid polisen, till Norrländska Socialdemokraten.

Anmälaren har sett spåren efter två skotrar som kört efter ett björnspår och rapporterat detta till polisen.
– De har dessutom förföljt björnen under åtskilliga kilometer. Det har troligen skett i torsdags, säger anmälaren.

Men polisen har alltså inte kunnat göra några insatser ännu, flygstoppet måste hävas först innan de kan gå upp och spana med helikopter.

Tidsaspekten är avgörande vid sådana här insatser, risken är stor att det blir svårare att följa spår och säkra bevis ju längre tid det går.
– Så är det förstås. Dessvärre var spåren redan två-tre dagar gamla när vi fick anmälan, säger Petra Freudentahl.
Det här skriver Norrländska Socialdemokraten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser