VTI ska studera vad som händer vid älgkollisioner

LINKÖPING(JJ). Under hösten ska Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, studera vad som händer när en bil kolliderar med en älg. Först är det hastighetens inverkan på skadorna som ska studeras.

VTI har fått 300 000 kronor för detta i forskningsmedel från Skyltfonden. 
–  Vi är väldigt glada för dessa pengar. Vi ska använda dem på bästa sätt för att påbörja ett arbete som så småningom kan tänkas leda fram till en klassificering över vilka bilar som är mest säkra att färdas i om man råkar ut för en kollision med en älg, säger Tomas Karlsson, forskningsingenjör på VTI, í ett pressmeddelande. 

Även ideella Älgskadefondföreningen har beviljat VTI medel för att bedriva forskning inom området. Det huvudsakliga syftet är att öka kunskapen om den hastighet som kan antas vara en brytpunkt där personskador uppstår.
– Det första vi ska göra är att i vår krockanläggning krocka en modern bil, som fått fem stjärnor i Euro NCAP, med vår älgattrapp. Vi kommer att krocka två exemplar av samma bilmodell i två olika hastigheter och sedan göra jämförelser, säger Tomas Karlsson.
 
Varje år är det ett hundratal personer som skadas allvarligt och ett tiotal dör i kollisioner mellan bil och älg. I framtiden hoppas Tomas Karlsson att man kan upplysa om riskerna med filmatiserat utbildningsmaterial.

Fotnot: Skyltfonden administreras av Trafikverket och dess syfte är att ge ekonomiskt stöd för utveckling av goda idéer inom trafiksäkerhetsområdet. Pengarna i fonden kommer från Transportstyrelsen och utgörs av de avgifter som bilägare betalar för personliga registreringsskyltar. Två gånger om året delar fonden ut medel till intressanta trafiksäkerhetsprojekt.

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser