VTI ska studera vad som händer vid älgkollisioner

LINKÖPING(JJ). Under hösten ska Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, studera vad som händer när en bil kolliderar med en älg. Först är det hastighetens inverkan på skadorna som ska studeras.

VTI har fått 300 000 kronor för detta i forskningsmedel från Skyltfonden. 
–  Vi är väldigt glada för dessa pengar. Vi ska använda dem på bästa sätt för att påbörja ett arbete som så småningom kan tänkas leda fram till en klassificering över vilka bilar som är mest säkra att färdas i om man råkar ut för en kollision med en älg, säger Tomas Karlsson, forskningsingenjör på VTI, í ett pressmeddelande. 

Även ideella Älgskadefondföreningen har beviljat VTI medel för att bedriva forskning inom området. Det huvudsakliga syftet är att öka kunskapen om den hastighet som kan antas vara en brytpunkt där personskador uppstår.
– Det första vi ska göra är att i vår krockanläggning krocka en modern bil, som fått fem stjärnor i Euro NCAP, med vår älgattrapp. Vi kommer att krocka två exemplar av samma bilmodell i två olika hastigheter och sedan göra jämförelser, säger Tomas Karlsson.
 
Varje år är det ett hundratal personer som skadas allvarligt och ett tiotal dör i kollisioner mellan bil och älg. I framtiden hoppas Tomas Karlsson att man kan upplysa om riskerna med filmatiserat utbildningsmaterial.

Fotnot: Skyltfonden administreras av Trafikverket och dess syfte är att ge ekonomiskt stöd för utveckling av goda idéer inom trafiksäkerhetsområdet. Pengarna i fonden kommer från Transportstyrelsen och utgörs av de avgifter som bilägare betalar för personliga registreringsskyltar. Två gånger om året delar fonden ut medel till intressanta trafiksäkerhetsprojekt.

 

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser