Vitt rådjur i Tyskland

Berlin (JJ) Jaktansvarige i området anser att rådjuret ska skjutas. Däremot finns ingen som vill skjuta det vita rådjuret eftersom folktron säger att den som skjuter ett vitt rådjur drabbas av olycka.

Det vita rådjuret finns i skogarna kring Erzebirge i bergstrakterna mellan Tyskland och Tjeckien. Den förste jägaren som såg rådjuret sköt inte på grund av risken att drabbas av olycka. Även markägaren värnar om rådjuret. Presidenten i Sachsens jägareförbund är av en annan uppfattning och menar att det vita rådjuret är en mutation som inte hör till naturen och därför ska skjutas.
Enligt en veterinär p institutet för viltforskning menar att det vita rådjurets gener kan sprida sig till friska rådjur och skada genpoolen i flera generationer. Han anser att man istället för att skjuta djuret kan fånga in det.
I Tyskland påminner tidningarna om vidskepelsen som säger att den som skjuter ett vitt rådjur är död inom ett år. Det mest kända offret är den österrikiska tronföljaren Franz Ferdinand som sköt ett vitt rådjur hösten 1913. I juni 1914 blev han själv mördad i Sarajevo och det första världskriget bröt ut.

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser