Vitt rådjur i Tyskland

Berlin (JJ) Jaktansvarige i området anser att rådjuret ska skjutas. Däremot finns ingen som vill skjuta det vita rådjuret eftersom folktron säger att den som skjuter ett vitt rådjur drabbas av olycka.

Det vita rådjuret finns i skogarna kring Erzebirge i bergstrakterna mellan Tyskland och Tjeckien. Den förste jägaren som såg rådjuret sköt inte på grund av risken att drabbas av olycka. Även markägaren värnar om rådjuret. Presidenten i Sachsens jägareförbund är av en annan uppfattning och menar att det vita rådjuret är en mutation som inte hör till naturen och därför ska skjutas.
Enligt en veterinär p institutet för viltforskning menar att det vita rådjurets gener kan sprida sig till friska rådjur och skada genpoolen i flera generationer. Han anser att man istället för att skjuta djuret kan fånga in det.
I Tyskland påminner tidningarna om vidskepelsen som säger att den som skjuter ett vitt rådjur är död inom ett år. Det mest kända offret är den österrikiska tronföljaren Franz Ferdinand som sköt ett vitt rådjur hösten 1913. I juni 1914 blev han själv mördad i Sarajevo och det första världskriget bröt ut.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser