Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Den vita mårdhunden kunde fångas in sedan den observerats i Råneå. Foto: Kjell Brännström.

Mikael Taavola, som haft koll på djuret, trodde att den bara hittat ett bra område och stannat till där en tid. Vid nästa kontroll fann han dock sändaren hängande på en husvägg.

Ett par dagar senare märkte jägaren Magnus Holmfrid, Råneå, att kråksträcket ändrats. När han letade orsaken fann han den vita mårdhunden med huvudet inne i bakändan på en ko, som lagts undan i väntan på destruktion. Den mumsade friskt och Magnus tog ett par kort med telefonen. När mårdhunden var mätt gick den iväg och Magnus smög därifrån. Därmed var orsaken både till kråkornas och mårdhundens ändrade beteende klarlagd.

Vid tiotiden samma kväll var Mikael Taavola på plats med åttaåriga laikatiken Flisa, specialist på mårdhund. Hon sattes på spåret som nu var åtskilliga timmar gamla. Hon nosade omkring en stund och for sedan i rakt motsatt riktning. Förbi ett mindre hönshus, till fjäderfänas något upprörda klagan, och vidare till öppningen av en tom djurstall. Där var mårdhunden.

Inne i dunklet hördes mårdhundens morrningar. Förmodligen stärkt av att Flisa handikappades av munkorgen var den riktigt kaxig. Men när Mikael trädde på fångstsnaran lugnade den snabbt ner sig.

– Mårdhundarna är mycket olika. Vissa ger sig direkt, men här var ovanligt karsk, säger Mikael.

Magnus höll ut jutesäcken, som blev det sista mårdhunden såg av Råneå. Därefter bar det av till mårdhundhotellet hos Viktor Medberg i Seskarö. Där ska djurets vidare öde avgöras.

Fakta:

Mårdhundprojektet syftar till att hindra den invasiva mårdhunden att från Finland sprida sig söderut i Sverige. Ett hjälpmedel är 20 vita mårdhundar som köpts från finska farmer. Djuren har steriliserats och frisläppts på lämpliga platser. Deras uppgift är att leta en vilda, icke önskvärda invandrare. Mårdhunden är monogam och ytterst parbunden. Ett djur vandrar till dess det hittat en partner. När så sker blir djuret mer stationärt och då kan paret lokaliseras och den vilda avlivas. Därefter börjar den vita mårdhunden jobba igen. Den vita färgen gör att jägarna kan spara dessa djur och skjuta alla andra mårdhundar. Av de 20 inköpta är 15 fortfarande i livet.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser