Visst sköts det rådjur!

Lars Landström, Karlstad, trivdes i JJ-gänget.När det small några studsarskott, strax efter klockan sju, tisdag morgon den 5 oktober, var det som en öppningsfanfar. Vi hade börjat. De sex vinnarna av ”Jaga med JJ”, Jaktlag Syd, hade nu två jaktdagar på sig att tumla runt på Jaktjournalens marker, arrenderade av Kobergs Gods, söder om Trollhättan.

Det skulle jagas rådjur och dovhjort på pyrsch morgon och kväll och rådjur och småvilt med taxar under dagen.
Måndag kväll möttes vi i en vägkorsning vid slottsallén. Håkan Wikström, Karis, Finland, Rolf Engman, Falun, Sune Pehrsson, Falkenberg, Kjell Ramberg, Uppsala, Lars Bergman, Motala och Lars Landström, Karlstad. Från Jaktjournen ställde Holger Nilsson och Dagh Bakka upp. Tisdag morgon skulle hundförarna och taxägarna Ulf Stensby och Lennart Strandell möta, med såväl välmeriterade som unga och lovande strävhårstaxar.
Deltagarna hade utlovats ett primitivt boende och när de anlände till torpet ”Fällhålan” kunde de själva konstatera att löftet stämde. Beträffande maten hade deltagarna anmodats att ta med sig gott humör eftersom Holger och Dagh skulle stå för den, men ingen fara. För det första hade Holgers fru Anitha bidragit i hög grad till förberedelserna och dessutom reducerades författarens bidrag till att skala potatis samt dukning och diskning, så maten höll hög klass.

Kocken Holger

En av deltagarna påstod till och med att middagen på honungsmarinerat älg- och hjortkött var det bästa han ätit i år. Då kocken Holger också fungerade som jaktledare var det som vanligt svårt att fastslå om det var en ärlig och uppriktig mening, eller ett försök att få sig tilldelat ett bra pass. Humöret och optimismen var på topp när vi hade varit ute och sett på de olika pyrschområdena på kvällen. Vi hann också med en presentation där de olika deltagarna berättade om sin jaktliga vardag från olika delar av Sverige, Finland och Norge.

Jakten börjar
Hundförarna Ulf Stensby, Kinna, och Lennart Strandell, Tibro, klarade eftersöket med hjälp av Måsebo Robin Hood, SM-mästare 1997. För första gången på mycket länge regnade det inte på tisdag morgon, men lokal dimma ödelade sikten på en del områden. När dimman lättade på hygget där Lars Landsström satt, fick han syn på en liten bock och en get och de två studsarskotten rullade över det småkuperade landskapet och kungjorde att jakten hade börjat.
När vi mötte de två hundförarna vid grinden till den norra delen av marken, kunde det fastslås att det trots dimman, hade setts ytterligare tre rådjur.
Studsarna byttes mot hagelgevär och snart stod sex förväntansfulla JJ-prenumeranter på pass och hundförarna släppte sina jaktsugna taxar och strax därpå var första drevet i gång.
Mitt på dagen samlades vi för lunch med korvgrillning och kaffe kring den traditonella brasan. Därtill demonstrerade Lennart en modern gaskorvgrill, som attraherade de minst konservativa.

En joggare på pyrschen

Ingen jakt utan hund. Ett kärt samtalsämne vid brasan. Fr v Ulf Stensby, Holger Nilsson, JJ, Rolf Engman, Falun, Sune Pehrsson, Falkenberg, Kjell Ramberg, Uppsala, Lars Bergman, Motala, Lars Landström, Karlstad, Håkan Eriksson, Karis, Finland och Lennart Strandell, Tibro.Sex såtar och många fina taxdrev senare, kunde vi sammanfatta följande: Passkyttarna hade sett 26 rådjur, varav flera förstås var samma, det hade bommats på två rådjur och ett av dessa sköts senare av hundförare Ulf på eftersök. Som alltid när man jagar med hagelgevär så var det många ”nära skottillfällen” och för långa håll.
Under kvällspyrschen sågs det fem rådjur (och en joggare!) varav Holger sköt en sextaggad bock.
Så blev det middag med utbyte av jaktliga erfarenheter och jakthistorier och den trevliga stämning det blir när människor med gemensamma intressen har glädje av varandras sällskap.
När vi gick ut onsdag morgon till de olika pyrschområdena satte ett ösregn in, av ett slag där bara amfibier kan trivas. Aktiviteterna bland hjortdjuren ute på öppna områden blev naturligtvis minimala, men ändå sågs tre rådjur. Hundförarna anlände lyckligtvis samtidigt med uppehållsväder, men dagens jakt med drivande hundar blev amputerad då taxarna hade problem med att finna spår efter de stillastående rådjuren. Så småningom fick en av taxarna upp en råbock som buktade bra, men när den gick i pass hade skytten otur och skadsköt. Mycket av dagen gick således åt till ett resultatlöst eftersök. Mot kvällen blev det nya drev på andra djur, men inget av dem gick i pass. Dagens summering blev 12 sedda rådjur men ingen fällt.
Jakten avslutades med ännu en trevlig middag innan flertalet av deltagarna kröp ner i sina sovsäckar och blåste ut stearinljusen.
JJ 12/99

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser