Visst sköts det rådjur!

Lars Landström, Karlstad, trivdes i JJ-gänget.När det small några studsarskott, strax efter klockan sju, tisdag morgon den 5 oktober, var det som en öppningsfanfar. Vi hade börjat. De sex vinnarna av ”Jaga med JJ”, Jaktlag Syd, hade nu två jaktdagar på sig att tumla runt på Jaktjournalens marker, arrenderade av Kobergs Gods, söder om Trollhättan.

Det skulle jagas rådjur och dovhjort på pyrsch morgon och kväll och rådjur och småvilt med taxar under dagen.
Måndag kväll möttes vi i en vägkorsning vid slottsallén. Håkan Wikström, Karis, Finland, Rolf Engman, Falun, Sune Pehrsson, Falkenberg, Kjell Ramberg, Uppsala, Lars Bergman, Motala och Lars Landström, Karlstad. Från Jaktjournen ställde Holger Nilsson och Dagh Bakka upp. Tisdag morgon skulle hundförarna och taxägarna Ulf Stensby och Lennart Strandell möta, med såväl välmeriterade som unga och lovande strävhårstaxar.
Deltagarna hade utlovats ett primitivt boende och när de anlände till torpet ”Fällhålan” kunde de själva konstatera att löftet stämde. Beträffande maten hade deltagarna anmodats att ta med sig gott humör eftersom Holger och Dagh skulle stå för den, men ingen fara. För det första hade Holgers fru Anitha bidragit i hög grad till förberedelserna och dessutom reducerades författarens bidrag till att skala potatis samt dukning och diskning, så maten höll hög klass.

Kocken Holger

En av deltagarna påstod till och med att middagen på honungsmarinerat älg- och hjortkött var det bästa han ätit i år. Då kocken Holger också fungerade som jaktledare var det som vanligt svårt att fastslå om det var en ärlig och uppriktig mening, eller ett försök att få sig tilldelat ett bra pass. Humöret och optimismen var på topp när vi hade varit ute och sett på de olika pyrschområdena på kvällen. Vi hann också med en presentation där de olika deltagarna berättade om sin jaktliga vardag från olika delar av Sverige, Finland och Norge.

Jakten börjar
Hundförarna Ulf Stensby, Kinna, och Lennart Strandell, Tibro, klarade eftersöket med hjälp av Måsebo Robin Hood, SM-mästare 1997. För första gången på mycket länge regnade det inte på tisdag morgon, men lokal dimma ödelade sikten på en del områden. När dimman lättade på hygget där Lars Landsström satt, fick han syn på en liten bock och en get och de två studsarskotten rullade över det småkuperade landskapet och kungjorde att jakten hade börjat.
När vi mötte de två hundförarna vid grinden till den norra delen av marken, kunde det fastslås att det trots dimman, hade setts ytterligare tre rådjur.
Studsarna byttes mot hagelgevär och snart stod sex förväntansfulla JJ-prenumeranter på pass och hundförarna släppte sina jaktsugna taxar och strax därpå var första drevet i gång.
Mitt på dagen samlades vi för lunch med korvgrillning och kaffe kring den traditonella brasan. Därtill demonstrerade Lennart en modern gaskorvgrill, som attraherade de minst konservativa.

En joggare på pyrschen

Ingen jakt utan hund. Ett kärt samtalsämne vid brasan. Fr v Ulf Stensby, Holger Nilsson, JJ, Rolf Engman, Falun, Sune Pehrsson, Falkenberg, Kjell Ramberg, Uppsala, Lars Bergman, Motala, Lars Landström, Karlstad, Håkan Eriksson, Karis, Finland och Lennart Strandell, Tibro.Sex såtar och många fina taxdrev senare, kunde vi sammanfatta följande: Passkyttarna hade sett 26 rådjur, varav flera förstås var samma, det hade bommats på två rådjur och ett av dessa sköts senare av hundförare Ulf på eftersök. Som alltid när man jagar med hagelgevär så var det många ”nära skottillfällen” och för långa håll.
Under kvällspyrschen sågs det fem rådjur (och en joggare!) varav Holger sköt en sextaggad bock.
Så blev det middag med utbyte av jaktliga erfarenheter och jakthistorier och den trevliga stämning det blir när människor med gemensamma intressen har glädje av varandras sällskap.
När vi gick ut onsdag morgon till de olika pyrschområdena satte ett ösregn in, av ett slag där bara amfibier kan trivas. Aktiviteterna bland hjortdjuren ute på öppna områden blev naturligtvis minimala, men ändå sågs tre rådjur. Hundförarna anlände lyckligtvis samtidigt med uppehållsväder, men dagens jakt med drivande hundar blev amputerad då taxarna hade problem med att finna spår efter de stillastående rådjuren. Så småningom fick en av taxarna upp en råbock som buktade bra, men när den gick i pass hade skytten otur och skadsköt. Mycket av dagen gick således åt till ett resultatlöst eftersök. Mot kvällen blev det nya drev på andra djur, men inget av dem gick i pass. Dagens summering blev 12 sedda rådjur men ingen fällt.
Jakten avslutades med ännu en trevlig middag innan flertalet av deltagarna kröp ner i sina sovsäckar och blåste ut stearinljusen.
JJ 12/99

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser