Visst kan man tävla med hundar

ldrig tidigare har det tävlats så mycket i skogarna som i höst. Förändringen har varit dramatisk under de senaste tio åren. Då fördes hätska debatter inom många klubbar om mästerskap.
Motståndarna hävdade att SM och andra stora tävlingar bidrog till att skapa avelsmatadorer som inte borde användas. Förespråkarna – som var kloka – insåg att tävlingsverksamheten kommit för att stanna och stimulerade medlemmarna att stanna kvar. Dessutom ger jaktprovsverksamheten en viktig intäkt.
Inom fågelhundsvärlden har dessa diskussioner varit nästan obefintliga de senaste 20 åren. Guldpokal, derbyn, fjällprov och SM har avlöst varandra med jämna mellanrum. Statusen att figurera i dessa fina prislistor kan inte överskattas. Här är kampen tuff mellan duktiga hundförare och vältränade hundar. En tappad apport kan vara skillnaden mellan ära och berömmelse och, i värsta fall, att sälla sig till åskådarleden.
Tävlingsverksamheten har definitivt varit positiv för de stående fågelhundarna. Här mäts förmågan hund mot hund och ett litet misstag kan förstöra hela mästerskapet. Precis som för vilken elitidrottsman som helst. Träningen och jakten måste bedrivas på ett perfekt sätt med känsla för detaljer.

Tystnad kritik
Bland älghundsfolket fanns det många högljudda kritiker när klubben 1993 beslutade sig för att starta ett SM för älghundar. Man kan faktiskt säga att det tog nästan 25 år för älghundklubben att förstå behovet av ett stort mästerskap. Redan 1969 motionerade den smått legendariske Allan Westerlund, Hotagen, för ett SM.
Förslaget föll, men 1993 klubbades mästerskapet igenom sedan Gävleborgs Älghundklubb motionerat.
I höstas arrangerades SM:et för elfte gången och på förhållandevis kort tid har SM för älghundar blivit en av klubbens absolut viktigaste arbetsuppgifter i verksamheten. De första åren steg belackarna upp på möten och spydde galla över mästerskapet, inte ofta utan inslag av den svenska avundsjukan.
I dag är kritiken borta, kanske beror det på att SM:en inte skapat några avelsmatadorer. I stället har hundägarna upptäckt att lydnaden är mycket viktig för att lyckas på ett SM, sedan just detta moment belönas i jaktprovsreglerna.
Många älghundsägare som inte har ambitioner att ta sig till SM har också förstått att lydnaden är viktig hos en modern älghund. I dag räcker det inte med att hunden skäller på älg för att det ska vara något att skryta om. Nej, älghundarna har utvecklats, det kan man se både i procent pristagare och i poäng på jaktprov.
Det kan man tacka SM för och i dag skulle förmodligen ingen med normal självbevarelsedrift ens drömma om att försöka lägga ner älghunds-SM.

Räv eller hare
Redan 1980 arrangerades det första SM:et för stövare. I över 20 år har stövarklubben låtit lokalklubbarna stå som värd för arrangemanget, ofta i samband med olika former av jubileum.
Att stövar-SM ligger medlemmarna varmt om hjärtat går inte att ta miste på, engagemanget är stort och så sent som i våras hade man en stundtals hetsig debatt om vilka drevdjur som skulle tillåtas.

Små drivande hundar
Bland de små drivande hundarna tax, beagle, drever och basset har också tävlingsverksamheten vuxit lavinartat, framför allt de senaste fem åren. Dreverklubben, till exempel, har både SM för harhundar och allroundhundar, landskamper och deltagande i SM för små drivande hundar, intresset verkar inte ha några gränser. Det enda hindret är egentligen bara klubbarnas ekonomi och att få tag i funktionärer, det kostar både kraft och pengar att arrangera tävlingar.
Personligen tycker jag att det är mycket roligt att olika raser till och med vågar tävla mot varandra, därmed avdramatiseras också rashysterin. Nu väntar jag bara på att klubbarna vågar låta landets bästa harhundar mötas, oavsett ras. Provocerande tankar, tänk om en beagle eller drever skulle vinna prestigemötet mot vinnaren från stövar-SM…?
Vi ställer upp, men ställer klubbarna upp?

HOLGER NILSSON
Jaktjournalen Jan-feb 2005

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser