Vinnarjakten 2016 Dag 2

Lidsjöberg (JJ) Andra jaktdagen tillsammans med Jaktjournalens prenumeranter bjöd på både älgkontakter och god mat.

Dagens andra älg bärgas.

Dagens första såt var den norra på marken, Gullöberget. Det är en riktigt fin såt och idag var det mindre dimma än i går. Holger Nilsson och Calle Englund släppte sina jämthundar i norr eftersom det var sydöstlig vind.

Fel vind i passet avhjälptes av en tidning som fick pyra och dölja vittringen.

Fel vind i passet avhjälptes av en tidning som fick pyra och dölja vittringen.

Calles ettåriga jämttik Vidda for rätt så snart iväg på ett spår och efter två kilometer fick hon kontakt med älg uppe på toppen av västra Gullöberget.

Gångståndet gick söderut och Per Jonson stod på pass nedanför berget. Efter ett kortare ståndskall bröt sig ett djur loss och ned från berget kom en kalv rätt i hans pass. Vidda låg knappt femtio meter bakom kalven.

Vindelfjällets Vidda fick lugga lite älg.

Vindelfjällets Vidda fick lugga lite älg.

Bara en liten stund senare fick Daniel Sällh, ko och kalv på sig. Dessvärre fick han aldrig något skottläge på kalven trots att älgarna nästan klev rätt på honom.

Holgers jämthund Ivar for ut efter älg norr ut och medan han följde efter för att koppla upp tog över Klas Staffas hans uppdrag. Staffas jämthund fick upp älg men den simmade över vattudalen och hunden bröt i strandkanten. Väl tillbaka i såten igen plockade den upp ytterligare en älg men den lyckades smita ut osedd.

Till lunch serverades Klas Staffas lyxkolbulle på muurikka samtidigt som planer smiddes inför dagens andra såt.

Lyxlunch i skogen.

Lyxlunch i skogen.

Valet föll på Edet, låglandet mellan Strömberget och Gullöberget. Roger C Åström och Klas Staffas gick in i såten från norr och prenumeranterna passade både norr och söder om hundförarna.

Båda hundarna hittade snabbt spår. Klas Staffas hund kom dessvärre inte i kapp älgen förrän han passerat södra passlinjen. Rogers jämte Athos jobbade dock med sin älg i såten. Det var gångstånd och ståndskall under en knapp timme inne innan älgen kom ut på en skogsväg där Klas Staffas ställt sig på pass. Dagens andra älg, en ko, fälldes.

Under sen eftermiddag slappade prenumeranterna av medan älgarna kördes till Renålandets viltslakteri och Klas Staffas fixade middagen.

I morgon är det bara kalv som gäller och Holger ska prova ett nytt grepp, med en storsåt som ska jobbas igenom ordentligt.

Imorgon rapporterar vi från jakten på sociala medier och ett längre reportage dyker upp tidningen framöver.

 

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Samarbete över gränserna gav björn

Strömsund (JJ) I morse släppte Ralph Persson, sin plotthund RJ i ett känt björntillhåll i Vimmervattnet. Det blev starten på en lång jakt som buktade över flera jaktlagsgränser. Och även länsgränsen till Västernorrland.

Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Annonser