Vindkraftsparker drar till sig säl

Kungsbacka (JJ) Forskare som studerat GPS-märkta sälar har upptäckt att sälarna gärna uppehåller sig vid vindkraftsparker. Anledningen är att områdena runt vindkraftverk till havs är mer fiskrika än andra platser, rapporterar TT.

Det är gråsälar och knubbsälar längs med engelska och nederländska kusten som märkts med GPS och studerats av forskare.

Flera av de märkta sälarna begav sig till vindkraftparker i jakt på mat. Vindkraftverk till havs skapar områden där kommersiellt trålfiske inte är möjligt och där fundamenten skapar konstgjorda rev som drar till sig kräftdjur och fisk.

Anna Roos, forskare på Naturhistoriska tycker inte det är konstigt att sälar dras till vindkraftparker. det är tidigare visats att tumlare söker sig dit i jakt på bytesdjur.

Enligt forskarna som genomfört GPS-studien förefaller det som om en del sälar har lättare att söka nya jaktmarker och utnyttja nya biotoper.

AKTUELLT

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser