Vindkraftsparker drar till sig säl

Kungsbacka (JJ) Forskare som studerat GPS-märkta sälar har upptäckt att sälarna gärna uppehåller sig vid vindkraftsparker. Anledningen är att områdena runt vindkraftverk till havs är mer fiskrika än andra platser, rapporterar TT.

Det är gråsälar och knubbsälar längs med engelska och nederländska kusten som märkts med GPS och studerats av forskare.

Flera av de märkta sälarna begav sig till vindkraftparker i jakt på mat. Vindkraftverk till havs skapar områden där kommersiellt trålfiske inte är möjligt och där fundamenten skapar konstgjorda rev som drar till sig kräftdjur och fisk.

Anna Roos, forskare på Naturhistoriska tycker inte det är konstigt att sälar dras till vindkraftparker. det är tidigare visats att tumlare söker sig dit i jakt på bytesdjur.

Enligt forskarna som genomfört GPS-studien förefaller det som om en del sälar har lättare att söka nya jaktmarker och utnyttja nya biotoper.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser