Viltstängsel kan skapa falsk trygghet

OSBY/VISSELTOFTA(JJ). Det finns risk för att viltstängsel kan skapa falsk trygghet. Polisen uppmanar till uppmärksamhet och att snabbt varna andra bilister om djur dyker upp på fel sida av viltstängslet. – Vi uppmanar bilister till att ha ett svepande synfält, förklarar Tommy Nilsson, biträdande länsansvarig inom polisen, till Norra Skåne.

Den bilist som upptäcker ett djur på fel sida stängslet kan ringa polisen på 114 14 och då kan meddelandet skickas vidare både till Trafikverket och lokalradio.
Under ett år inträffar det cirka 5 000 viltolyckar i Skåne. 

Lars-Henning Strand, ordförande i Göinge jaktvårdskrets, menar att man stänger av viltets revir med viltstängsel. På mindre vägar tar sig djuren ut och hamnar på vägen utan att kunna ta sig vidare.
Ett problem är att det ofta saknas naturliga övergånger för viltet längs vägsträckor med viltstängsel. 

Strand tror att det är ekonmiska aspekter som är orsaken till att Trafikverket inte tar större hänsyn till de vilda djuren.
Norra Skåne har inte lyckats nå Trafikverket för information och kommentarer om viltstängsel.
Det här rapporterar Skånskan.se

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser