Viltskadecenter har tagit fram björninformation för skogsarbetare

DALARNA(JJ). En informationsplansch med björninformation, för att minska risken för konfrontationer mellan skogsarbetare och björn, har tagit fram av Viltskadecenter i Grimsö. Till en början kommer den att tryckas 300 planscher. Skulle det komma in förslag med förändringar av innehållet är Viltskadecenter beredda att göra förändringar i materialet.

Riskerna för att skogsarbetare råkar ut för oönskade konfrontationer med björn har ökat genom att björnstammen växt och genom att säsongen för skogsröjningen har förlängts.
Samtidigt måste arbetsgivarna se till att följa arbetsmiljölagen som bland annat innebär att de ska förebygga arbetsolyckor. 
Viltskadecenter fick uppdraget att ta fram informationen efter att Jonny Smedberg blev allvarligt skadad efter en björnattack, under röjningsarbete, utanför Skattungbyn i Dalarna. 

– Att det kommer att hända flera incidenter mellan skogsarbetare och björn är sannolikt. Informationsplanschen har för mycket text och är luddigt skriven. Det saknas klara besked för hur en skogsarbetare ska bete sig för att minimera riskerna vid skogsarbete och framförallt för skogsröjare. Mycket som står i informationen om exempelvis klös- och klätterskador från björn upplevs ofta, däremot att se om det är nyligen gjorda skador eller gamla skador är svårt att avgöra, säger skogsentreprenören Erik Bergkvist till Dala-Demokraten. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser