Viltskadecenter har tagit fram björninformation för skogsarbetare

DALARNA(JJ). En informationsplansch med björninformation, för att minska risken för konfrontationer mellan skogsarbetare och björn, har tagit fram av Viltskadecenter i Grimsö. Till en början kommer den att tryckas 300 planscher. Skulle det komma in förslag med förändringar av innehållet är Viltskadecenter beredda att göra förändringar i materialet.

Riskerna för att skogsarbetare råkar ut för oönskade konfrontationer med björn har ökat genom att björnstammen växt och genom att säsongen för skogsröjningen har förlängts.
Samtidigt måste arbetsgivarna se till att följa arbetsmiljölagen som bland annat innebär att de ska förebygga arbetsolyckor. 
Viltskadecenter fick uppdraget att ta fram informationen efter att Jonny Smedberg blev allvarligt skadad efter en björnattack, under röjningsarbete, utanför Skattungbyn i Dalarna. 

– Att det kommer att hända flera incidenter mellan skogsarbetare och björn är sannolikt. Informationsplanschen har för mycket text och är luddigt skriven. Det saknas klara besked för hur en skogsarbetare ska bete sig för att minimera riskerna vid skogsarbete och framförallt för skogsröjare. Mycket som står i informationen om exempelvis klös- och klätterskador från björn upplevs ofta, däremot att se om det är nyligen gjorda skador eller gamla skador är svårt att avgöra, säger skogsentreprenören Erik Bergkvist till Dala-Demokraten. 

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser