Viltövervakningen visar ny trend

SÖDRA SVERIGE (JJ) I flera sydsvenska län visar siffror från viltövervakningen att det under den gångna jaktsäsongen skett ett trendbrott. Det fälldes fler vildsvin än rådjur i både Blekinge, Kalmar, Skåne och Östergötland, enligt Jägareförbundet.

I flera sydsvenska län är fortfarande rådjuret, efter älgen, jägarens främsta villebråd. Skillnaden till vildsvinet har dock minskat överlag. 

Siffrorna bygger på den avskjutningsstatistik jägarna själva rapporterar in.  

Orsaken till detta trendbrott spekuleras än bara i, men tänkbara förklaringar kan bland annat vara de senaste årens stränga vintrar som tryck tillbaka rådjursstammen. Ett allt högre rovdjurstryck kan vara en annan tänkbar förklaring. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser