Viltolyckorna når rekordnivåer i år

Kungsbacka (JJ) Trots att en hel månad återstår av 2016 har redan fler viltolyckor än förra året anmälts. Hittills har 48 700 olyckor rapporterats till Polisen. Det är rekordmånga och antalet förväntas överstiga 50 000 innan året är över.

I år har 145 viltolyckor inträffat varje dag hittills. Foto: Per Jonson

Det är 300 fler viltolyckor än i fjol. Enligt en studie från Sveriges lantbruksuniversitet vars resultat presenteras nästa vecka kostar olyckorna samhället 2,6 miljarder kronor om året. Kostnaden är ett medeltal baserat på viltolyckor mellan 20o3 och 2o12.

– Om vi räknar upp det på de olyckor som inträffar nu i år så skulle vi kunna uppskatta att kostnaderna skulle ligga på ungefär 2,9 miljarder kronor, säger Andreas Seiler, forskare i viltekologi på Sveriges Lantbruksuniversitetet till Ekot.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser