Viltolyckorna når rekordnivåer i år

Kungsbacka (JJ) Trots att en hel månad återstår av 2016 har redan fler viltolyckor än förra året anmälts. Hittills har 48 700 olyckor rapporterats till Polisen. Det är rekordmånga och antalet förväntas överstiga 50 000 innan året är över.

I år har 145 viltolyckor inträffat varje dag hittills. Foto: Per Jonson

Det är 300 fler viltolyckor än i fjol. Enligt en studie från Sveriges lantbruksuniversitet vars resultat presenteras nästa vecka kostar olyckorna samhället 2,6 miljarder kronor om året. Kostnaden är ett medeltal baserat på viltolyckor mellan 20o3 och 2o12.

– Om vi räknar upp det på de olyckor som inträffar nu i år så skulle vi kunna uppskatta att kostnaderna skulle ligga på ungefär 2,9 miljarder kronor, säger Andreas Seiler, forskare i viltekologi på Sveriges Lantbruksuniversitetet till Ekot.

0 kommentarer

AKTUELLT

Samarbete över gränserna gav björn

Strömsund (JJ) I morse släppte Ralph Persson, sin plotthund RJ i ett känt björntillhåll i Vimmervattnet. Det blev starten på en lång jakt som buktade över flera jaktlagsgränser. Och även länsgränsen till Västernorrland.

Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Annonser