Viltolyckor bakom ökning av anmälda jaktbrott

Kungsbacka (JJ) Antalet anmälda jaktbrott ökar. Enligt riksjaktvårdskonsulent Danile Ligné på Svenska Jägareförbundet står oanmälda viltoiyckor för merparten av ökningen. Men även illegal jakt på klövdjur och generella anmälningar bidrar till ökningen.

– Den viktigaste delen är viltolyckorna. Anmäls inte dessa så kategoriseras dessa som jaktbrott. Och det är här vi kan hitta den stora andelen i ökningen, säger Daniel Ligné i ett pressmeddelande från Svenska Jägareförbundet.

En annan orsak är en ökad illegal jakt på klöv. Främst förekommer detta i Sörmland och i Skåne runt gods som har talrika klövdjursstammar.

Enligt Daniel Ligné är det kriminella ligor som ligger bakom brotten.

– Dessa ligor åker omkring och skjuter djur – ofta från bilen. Detta handlar inte om jakt utan är ren kriminell verksamhet. De har hitta en möjlighet att tjäna pengar på viltkött. Tyvärr har vi sett en ökning inom denna kategori, vilket är väldigt allvarligt, säger Daniel Ligné.

Statistiken går också upp eftersom det skett en ökning av anmälningar generellt. 

– Många människor anmäler saker idag som inte är olagliga. Det kan var ett jakttorn som står nära en väg. Eftersom allt fler människor växer upp långt från naturen och därmed saknar förståelse för hur jakt bedrivs och hur lagarna ser ut anmäls företeelser som är lagliga.

Trots att anmälningarna ökar har det inte skett någon ökning av fällande domar. 

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser