Viltkött – inget fusk

Matfusket i Sverige och övriga världen ökar för varje år. Datumstämplar uppdateras och varor packas om för att hamna ute i livsmedelsbutikernas diskar igen. Trots att det egentligen inte borde säljas. Tur vi jägare har förstklassigt viltkött!

Foto: Per Jonson

 

Nyligen avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning hur en grossist av asiatiska matvaror systematiskt fuskade. Bland annat silade man bort insekter från bönor för att sedan säljas till restauranger och butiker.

Det mest uppseendeväckande var att myndigheterna som ska skydda oss konsumenter mot detta står helt handlingsförlamade och klarar inte att samarbeta. Detta trots att vittnen trätt fram med filmbevis.

Två års fängelse

Tyvärr verkar det inte finnas några undantag när det gäller matfusket. Stora svenska livsmedelkedjor har avslöjats att mala utgånget kött och packa om för att sedan sälja som färs.

I fjol avslöjades att importerat kött såldes som svenskt. Det finns även exempel på hur konventionell frukt såldes om ekologiskt. Listan på exempel kan göras mycket lång och mörkertalet är omöjligt att uppskatta.

Även regeringen har reagerat på det ökade matfusket och nyligen presenterades en utredning där det föreslås en straffsats på upp till två års fängelse. Idag är maxstraffet böter.

Alternativ

Med bakgrund till detta känns det mycket stärkande att vi jägare har det bästa tänkbara alternativet, nämligen viltköttet. Rätt tillvarataget kan vi sträcka på oss och stolt fortsätta konsumera viltkött.

Även Världsnaturfonden hyllar viltköttet i sin köttguide. Ett klimatsmart kött som får godkänt på alla punkter.

Helt fritt från antibiotikabehandling och de växthusgaser viltet släpper ut anses vara mycket små.

Stor efterfrågan

Idag finns en stor efterfrågan på viltkött, men det har svårt att nå ut till konsumenterna. Anledningarna är flera, först vill jägarna och dess familjer förse sig med förstklassigt kött. För det finns knappast någon jägare som säljer sitt viltkött för att sedan köpa kött i livsmedelsbutiker, även om det mesta håller godkänd kvalité.

Det största problemet är reglerna för försäljning av viltkött och den brist som finns på godkända vilthanteringsanläggningar.

En studie vid SLU (Statens Lantbruksuniversitet) har visat att cirka 15 procent av fällda vildsvin i Sörmland kommer ut till konsument.

Anledningen är bland annat brist på vilthanteringsanläggningar som köttet måste passera innan det går ut i handeln.

Detta har jägarna länge påpekat och förhoppningsvis kan frågan bli aktuell igen för viltkött är inget fusk!

P.S. Nu har vi ett namn på vårt val av kost. Vi som företrädelsevis äter viltkött kallas för ferinarianer D.S

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser