Viltkött – inget fusk

Matfusket i Sverige och övriga världen ökar för varje år. Datumstämplar uppdateras och varor packas om för att hamna ute i livsmedelsbutikernas diskar igen. Trots att det egentligen inte borde säljas. Tur vi jägare har förstklassigt viltkött!

Foto: Per Jonson

 

Nyligen avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning hur en grossist av asiatiska matvaror systematiskt fuskade. Bland annat silade man bort insekter från bönor för att sedan säljas till restauranger och butiker.

Det mest uppseendeväckande var att myndigheterna som ska skydda oss konsumenter mot detta står helt handlingsförlamade och klarar inte att samarbeta. Detta trots att vittnen trätt fram med filmbevis.

Två års fängelse

Tyvärr verkar det inte finnas några undantag när det gäller matfusket. Stora svenska livsmedelkedjor har avslöjats att mala utgånget kött och packa om för att sedan sälja som färs.

I fjol avslöjades att importerat kött såldes som svenskt. Det finns även exempel på hur konventionell frukt såldes om ekologiskt. Listan på exempel kan göras mycket lång och mörkertalet är omöjligt att uppskatta.

Även regeringen har reagerat på det ökade matfusket och nyligen presenterades en utredning där det föreslås en straffsats på upp till två års fängelse. Idag är maxstraffet böter.

Alternativ

Med bakgrund till detta känns det mycket stärkande att vi jägare har det bästa tänkbara alternativet, nämligen viltköttet. Rätt tillvarataget kan vi sträcka på oss och stolt fortsätta konsumera viltkött.

Även Världsnaturfonden hyllar viltköttet i sin köttguide. Ett klimatsmart kött som får godkänt på alla punkter.

Helt fritt från antibiotikabehandling och de växthusgaser viltet släpper ut anses vara mycket små.

Stor efterfrågan

Idag finns en stor efterfrågan på viltkött, men det har svårt att nå ut till konsumenterna. Anledningarna är flera, först vill jägarna och dess familjer förse sig med förstklassigt kött. För det finns knappast någon jägare som säljer sitt viltkött för att sedan köpa kött i livsmedelsbutiker, även om det mesta håller godkänd kvalité.

Det största problemet är reglerna för försäljning av viltkött och den brist som finns på godkända vilthanteringsanläggningar.

En studie vid SLU (Statens Lantbruksuniversitet) har visat att cirka 15 procent av fällda vildsvin i Sörmland kommer ut till konsument.

Anledningen är bland annat brist på vilthanteringsanläggningar som köttet måste passera innan det går ut i handeln.

Detta har jägarna länge påpekat och förhoppningsvis kan frågan bli aktuell igen för viltkött är inget fusk!

P.S. Nu har vi ett namn på vårt val av kost. Vi som företrädelsevis äter viltkött kallas för ferinarianer D.S

AKTUELLT

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Peter fällde drömtjur

Gäddede (JJ) En riktigt stor älgtjur har fällts i nordvästra Jämtland. – Jag har skjutit en guldtjur tidigare, men det här hornet är större, säger skytten Peter Hallberg.

Diza räddade Britt-Marie när älgkon gick till attack

Främmestad (JJ) Britt-Marie Anderssons jämthundstik Diza räddade livet på henne när en arg älgko i fredags gick till anfall. Älgen låg på Britt-Marie och stampade med klövarna när Diza kom till undsättning.  – Jag har aldrig varit så nära döden, säger Britt-Marie i Jaktjournalens webbradio.

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Annonser