Viltförvaltningsdelegationerna ansvariga för björnens status

Kungsbacka (JJ) I dag kunde man läsa att Artdatabanken åter rödlistat björnen. Skälet är en minskad population där jakt påstås vara orsaken. Decimeringen av björnstammen har dock varit en väl förankrad politisk strategi.

Det är inte jägarna som ska hållas ansvariga för minskningen av björnstammen.

Frågar man björnjägare är det i stället få som vill minska avskjutningen. För dessa handlar det snarare om en balanserad avskjutning för att kunna ha en långsiktig förvaltning och jakt på björn.

Rasmus Boström, Älvdalen, tycker beskedet om rödlistningen är ordentligt missvisande och att jägare nu kommer anklagas för att vara giriga och ansvariga för den stora minskningen.

– Vi får ju en tilldelning från Länsstyrelserna som vi utgår i från. Det är ju inte vi som bestämmer hur många björnar som ska skjutas. Jag har full förståelse för att man vill minska stammen lokalt i renbetesområden, men i övriga delar här i Dalarna har tilldelningen var högre än vad stammen tål de senaste tre åren, säger han.

Björnjakten som den ser ut i dag inleddes första hälften av 2000-talet. Med nya inventeringsdata visade sig den svenska björnstammen vara betydligt mer talrik än vad forskare och myndigheter tidigare trott. Detta ledde till en ny förvaltningsplan med högre tilldelningar i län med stationär björnstam. Per Risberg, handläggare för vilt- och jaktfrågor på Naturvårdsverket, menar att hans myndighet inte haft någonting att göra med målsättning kring avskjutning.

– I 2009 år rovdjursproposition delegerade vi över dessa frågor till länsstyrelsenivå. Jag har inte bilden helt klar för mig. Det är bättre att länsstyrelserna får svara för sig, säger han.

Stig-Åke Svensson, enhetschef på Länsstyrelsens i Dalarnas län är medveten om den höga avskjutningen av björn, men säger att det har varit viltförvaltningsdelegationen i länets avsikt.

– Grunden har ju varit att minska skadebilden på ren och älgkalv. Det är utifrån denna som tilldelningen i länet satts. Enligt senaste förvaltningsplanen ska de finnas 290 björnar i länet.

Enligt Stig Åke Svensson finns signaler från jägare i länet om att bromsa uttaget, men detta måste enligt honom beslutas av delegationen. Länsstyrelsen kan inte ändra på den tilldelning delegationen kommit fram till.

– Delegationen fattar övergripande förvaltningsmål baserade på den rovdjurspolitik som är fastslagen av Riksdagen.

Det är inte björnstammens populationsstorlek som är orsaken till rödlistningen. Det är den snabba nedgången som lett att björnen nu återfinns på listan. Den gynnsamma bevarandestatusen på den svenska björnstammen hotas inte.

De beslutar om tilldelning

Viltförvaltningsdelegationen i Dalarnas län har 14 ordinarie ledamöter som representerar de politiska partierna samt olika intressen. Jaktintresset har en representant. Ordförande för delegationen är landshövdingen i länet.  Viltförvaltningsdelegations mål är att utforma riktlinjer för förvaltning med hänsyn tagen till olika aktörer samt den beslutade jaktpolitiken.

 

 

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser