Viltet flyr lågorna i Västmanland

Västmanland (JJ) Brandlågorna har slukat närmare över 16 000 hektar skog sedan den startade förra veckan. De vilda djuren i det brandhärjade området har om möjligt flytt lågorna, något som kan leda till mabrist i närområdena, rapporterar DN

– Närområdena får ett högre betestryck men jag tror inte att blir någon svält. Men man kan nog märka lokalt att det blir skillnad i exempelvis älgstammen, säger Daniel Mallwitz, vilthandläggare på länsstyrelsen i Västmanland till DN.

Enligt vilthandläggaren rör det sig om uppskattningsvis 100-150 älgar och ungefär lika många kronhjortar som fått lämna sina hemområden. I tillägg till dessa har en större mängd småvilt också fått fly från eldhavet.

Daniel Maliwitz tror inte att så många djur har bränts ihjäl av elden.

– De har ganska bra framförhållning när de känner av doften av eld. De ligger inte kvar och väntar på att brinna upp utan förflyttar sig. De som kan drabbas är kycklingar från bland annat orre och tjäder, säger Daniel Mallwitz.

De kommande åren innan marken och växterna har hunnit återhämta sig och ny växtlighet åter täcker det brandhärjade området kommer de vilda djuren få söka sig till andra områden för att hitta föda.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser