Viltbro ska rädda kronhjortar

Svedala (JJ) En viltbro ska byggas över E65 för att minska antalet olyckor. Förra året skedde nästan en viltolycka om dagen i Svedala kommun.

Under 2015 skedde 298 viltolyckor i Svedala kommun. I de allra flesta fall är det rådjur eller vildsvin som kommer i vägen. Men även kronhjortar drabbas av trafiken.

Kronhjorten har en särskilt stor population i området kring Svedala. Det är en rödlistad art som nu ska få det enklare att röra sig lättare över landskapet.

E65 innebär en barriär i djurens rörelsemönster. Även om det redan finns tunnlar, är kronhjortar inte benägna att gå under saker och ting. Därför ska nu en viltbro byggas över vägen.

En viltstråksanalys har visat den bästa platsen för en viltbro. Bron kommer även koppla samman Lemmeströtorps och Frisbjärs naturreservat, skriver Sydsvenskan.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser