Vilma 15 år tog fram egen jaktchampion

Årjäng (JJ) Blott 15-åriga Vilma Olsson, Årjäng, har i höst gjort en prestation ut över det vanliga. Hon har nämligen jagat in och meriterat en älghundschampion.

15-åriga Vilma Olsson har tagit fram en egen jaktchampion, som snart också kan bli dubbelchampion.

Därmed är med all säkerhet Vilma den yngsta tjej som någonsin jagat in och meriterat en älghundschampion. Vilma fick valpen av pappa Jörgen när hon var 13 år.

– Pappa har aldrig tjatat att jag ska följa med till skogen. Men när jag var 13 år frågade han om jag ville ta jägarexamen och i samband med det väcktes också mitt jaktintresse, berättar Vilma.

Samma år fick Vilma en gråhundsvalp från familjens egen uppfödning, Forsvikens Greij.

– Pappa lovade att jag skulle få valpen om jag gjorde honom till dubbelchampion och just före jul tog Greij det sista förstapriset på 78,5 poäng.

När Greij var valp skogstränade Vilma honom ständigt, hon var ute efter skolan och tidigt på morgnarna.

– Det var jättekul och jag lärde känna Greij mycket bättre. Han är tjurig i skogen men hemma är han hur go och lugn som helst.

I höstas var Vilma ute och tränade Greij och ståndskallet rungade över skogen när mörkret föll. Men Vilma satt kvar, men till slut var hon tvungen att söka sig hem. I brist på ficklampa hittade hon ändå vägen med hjälp av ljuset från displayen på Astro-pejlen.

– Han är duktig på att ställa älg, sist blev det elva timmar. Inkallningen är ett minus, men vi får jobba på det.

Under förra hösten sköt Vilma även sin första älg, en kalv på ståndskall för Greij.

– Jag uppsiktsjagade med pappa och allt fungerade perfekt, det var bara det att Greij fortsatte med kon efter att kalven var fälld.

Vilma är också på god väg att göra Greij till dubbelchampion, ett cert är redan bärgat och målsättningen är att göra honom klar.

– Det får bli lite utställningar under våren, han snygg så det ska nog gå bra. Sedan hoppas jag få följa med till Västerbotten igen, vi var utanför Rajastrand i fjol och det var jättekul.

Förra hösten fällde Vilma en älgkalv för Greij under uppsiktsjakt.

Förra hösten fällde Vilma en älgkalv för Greij under uppsiktsjakt.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser