Villkorlig dom efter dödsskjutning

Skellefteå (JJ) Det blev villkorlig dom för den 43 åring som sköt en jägare till döds i samband med höstens älgjakt utanför Kristineberg. Mannen dömdes för vållande till annans död och han ska göra 100 timmars samhällstjänst. Han ska också betala 68 tusen kronor i skadestånd till den dödade mannens anhöriga.

Dödsskjutningen inträffade vid sextiden den första september i skogarna utanför Kristineberg i Västerbotten. Jägarna i Kristinebergs jaktvårdsförening för att ge sig ut på sina älgpass. På en angränsande privat jaktmark var två andra jägare på väg ut och strax före klockan sex tyckte 43-åringen på den privata jaktmarken att han såg en rörelse längre fram i terrängen.

Han tyckte sig se en älg i kikarsiktet och när det han såg ställde sig i en glugg mellan snåren så avlossade han ett skott. Men när han gick fram för att kontrollera fick han en chock när han insåg att han träffat en människa.

Mannen som avled av skottet kom från Valdemarsvik och var gästjägare i Kristinebergs jaktvårdsförening.
Skellefteå tingsrätt anser att, om 42 åringen varit oaktsam och orsakat en annan persons död, men inte att han tagit en medveten risk så att det ska bedömas som ett grovt brott.

Tingsrätten dömer 42 åringen till villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst. Han ska också betala 68 tusen kronor i skadestånd till den dödade mannens anhöriga. Om tingsrätten valt ett fängelse straff så skulle påföljden blivit 3 månaders fängelse, uppger P4 Västerbotten.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser