Villkorlig dom efter dödsskjutning

Skellefteå (JJ) Det blev villkorlig dom för den 43 åring som sköt en jägare till döds i samband med höstens älgjakt utanför Kristineberg. Mannen dömdes för vållande till annans död och han ska göra 100 timmars samhällstjänst. Han ska också betala 68 tusen kronor i skadestånd till den dödade mannens anhöriga.

Dödsskjutningen inträffade vid sextiden den första september i skogarna utanför Kristineberg i Västerbotten. Jägarna i Kristinebergs jaktvårdsförening för att ge sig ut på sina älgpass. På en angränsande privat jaktmark var två andra jägare på väg ut och strax före klockan sex tyckte 43-åringen på den privata jaktmarken att han såg en rörelse längre fram i terrängen.

Han tyckte sig se en älg i kikarsiktet och när det han såg ställde sig i en glugg mellan snåren så avlossade han ett skott. Men när han gick fram för att kontrollera fick han en chock när han insåg att han träffat en människa.

Mannen som avled av skottet kom från Valdemarsvik och var gästjägare i Kristinebergs jaktvårdsförening.
Skellefteå tingsrätt anser att, om 42 åringen varit oaktsam och orsakat en annan persons död, men inte att han tagit en medveten risk så att det ska bedömas som ett grovt brott.

Tingsrätten dömer 42 åringen till villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst. Han ska också betala 68 tusen kronor i skadestånd till den dödade mannens anhöriga. Om tingsrätten valt ett fängelse straff så skulle påföljden blivit 3 månaders fängelse, uppger P4 Västerbotten.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser