Vill utöka licensjakt på björn

Västerbotten(JJ) Renägaren Jonas Stinnerbom vill att det ska fällas fler björnar under licensjakten, eftersom björnstammen växer.

– En större licenstilldelning skulle minska skyddsjakten, säger Jonas Stinnerbom, ordförande i Villhelmina Norra sameby, till Folkbladet.

Samebyn har ansökt om skyddsjakt på björn flera gånger.
Men även järv och varg orsakar problem.

Stinnerbom tycker att skyddsjakten som bedrivits under våren har fungerat bra, men han påpekar att den innebär mycket jobb.
Det här rapporterar Folkbladet.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser