Vill stoppa utfodring av vildsvin

Kisa (JJ) Förbjud massutfodring till vildsvin. Det motionerade Västra kind LRF-avdelning om på regionstämman nyligen. - De senaste tio åren har vildsvinens antal fördubblats här i området. om de fördubblas under de kommande tio åren så går det inte att ha lantbruk här längre, konstaterar Lars Pettersson, lantbrukare på gården skräddarhemmet, strax söder om Kisa.

Västra Kind LRF-avdelning har motionerat om att förbjuda massutfodring av vildsvin.

Vildsvinen blir fler något som Lars Pettersson, som varit lantbrukare sedan 1985, märker. Under 2014 var det mest skador hittills. Mycket skador på åkrar men även i trädgårdar. Det är bara att inse att vi måste leva med att det finns vildsvin. Men stammen måste hållas på en rimlig nivå så att det går att bedriva lantbruk. Han tog därför initiativet till motionen som kräver ett förbud av massutfodring.

Han förklarar att just det är en starkt bidragande orsak till att vildsvinen blir fler. Lars berättar att massutfodringen sker i samband med att säljjakter arrangeras.
– Man vräker ut lastbilslass med sockerbetor för att locka fram många vildsvin till dem som jagar. Det här gör att vildsvinen göds och de får då fler kullar, större kullar och kullar som kommer tidigare. Dessutom har man en straffavgift på att skjuta suggor och därför skjuts bara smågris och det gör också att stammen ökar. I dag skjuts det för lite vildsvin i förhållande till utfodringen.

I sitt lantbruk har Lars omkring 70 mjölkkor och odlar på ungefär 75 hektar. Numera 95 procent vall och bara fem procent spannmål.

– Det går inte att odla spannmål i här i bygden längre. Definitivt inte havre, möjligen korn som jag har på fem procent av arealen. Grisarna gör kemiskt rent i spannmål.–

Deras skador kostar mig ungefär 100000 kronor varje år. Skörden bli mindre och det är mycket extraarbete när åkrarna ska göras i ordning efter grisarna, säger han till Linköpings-Posten.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser