Vill stoppa jakt på varg!

En namninsamling med 5 000 underskrifter vill stoppa möjligheter till vargjakt.

Nära 5.000 personer har skrivit på namnlistorna som på måndagen överlämnades till miljödepartementet.

Kravet är att Sverige skall värna en stark vargstam.Bakom namninsamlingen står Nätverket Vargar som bland annat reagerat på de krav på ökad vargjakt som hörts från jägarhåll.

– Namninsamlingen visar att det finns en stark opinion som värnar vargen och dess plats i svensk fauna, menar Tryggve Hedtjärn, Fränsta, en av initiativtagarna, till SVT.

24 kommentarer

 • Egoister
  Det är väldigt lätt att tycka att man måste värna vargen när man själv inte blir drabbad. Empatilösa egoister som inte förstår den verklighet som vi drabbade måste leva i.

 • Ja egoister, du säger det!
  12-15 döda MÄNNISKOR och hundratals svårt skadade i trafiken DIREKT relaterat till en vansinnig stor klövviltstam, för att några medelålder empatilösa och egoistiska män ska få känna sig viktiga och betydelsefulla under några veckor på hösten!

 • Hmmm
  Vansinnigt stor klövviltstam? Herr Redelius får
  nog ta och uppdatera sig själv lite på den punkten…ävenså på området av vad/vilka som är
  skulden till de flesta viltolyckor…

 • Bilar och vilt
  Herr Redelius torde som de flesta av oss ha tagit körkort och vet att man ska framför sitt fordon så att man kan stanna om någon fara skulle dyka upp!

 • Trafikvargar
  Herr Redelius skrämmer viltet. Tror du att älgarna kommer saktare och försiktigtare när dom skall passera vägarna,när dom har en vargflock i hasorna?
  Utan dessa odjur i skogen så kan älgarna lungt stanna kvar i skogen.
  När har du tänkt att anpassa farten och även hålla koll på sidan om vägen utanför vita markeringar?

 • Konstigt då KG….
  ….att de absolut flesta älgolyckor inträffar under den tid människorna jagar den, eller när kon stöter bort fjolårskalven + att olyckor inträffar lika mycket i områden UTAN varg. Bilister ska anpassa sig till omständigheterna, borde då inte även gälla jägare?

 • Det är bara att kolla statistiken
  Det finns en mycket mycket stark koppling mellan klövviltstammens storlek och antal viltolyckor och den är stort sett lineär och positiv.
  Alla andra faror och hinder i trafiken bygger vi bort.
  Viltstängsel? Om vi inte stängslar alla våra vägar, flyttar vi enbart på problemet vi rädda inga liv.
  Vem andra än några patetiska medelålders grönklädda män med orange fjollkeps vill ha en så stor älgstam som vi har det i dag.
  Skjut ner älgstammen, 5000 djur som ska finnas i Norrlands inland där trafikmängden är liten, och låt ALLA kostnaden för viltolyckorna betalas genom statliga viltvårdsavgiften som höjs reellt.
  Dessutom låt de lokala representanter för viltvårdområden stå till ansvar överför de drabbade och deras anhöriga.

  Sverige har inte den vildmark som krävs för en älgstam, det har jag hört från jägarrepresentanter från Furudal, så även total utrotning bör övervägas.

 • Trafik i glesbygd
  Nu börjar det likna en rejält gammaldags debatt där fakta får vika för sunt förnuft och kunskap. Att behålla 5 000 älgar i Norrland inland tyder på att föregående debattör inte är en representant för glesbygden. Han tycks även tro att om antalet bilar är lågt så minskar risken för kollisioner. Jag upprepar det faktum att man inte kan köra fortare än att det man ska kunna stanna för faror. I storstäderna och efter stora vägar har Vägverket byggt bort denna enkla sanning med viltstängsel. Här kan bilisterna färdas i full frihet utan att tänka på uppdykande faror i form av vilt. När någon stackars älg förirrar sig innan för staketen är detta en sådan stor händelse att radio program avbryts och varningar skickas över etern. Eftersom bilar är miljöfarliga och älgar och annat vilt är ekologiskt fulländade, kanske herr Krasmus ska fundera över om inte bilarna borde förbjudas.

 • krasmus
  håller med!! Skjut bort alla älgar, det positiva är ju att då dör vargarna för maten försvinner!! klart bästa alternativet för att bli av med vargen en gång för alla!!

 • !!!
  skyll allting på jägarna bara redelius & krasmus.ja blir så förbannad när jag läser sånt här som ni skrivar.jägarna ska ha respekt,för dom gör en stor nytta i naturen.

 • 5000
  Får man veta i vilka kretsar dessa listor har förekommit?? Knappast på någon ICA affär ute i glesbygden. Hmm 5000 namn på en lista känns inte som en stark opinion i mina öron iaf. Ett par hundra tusen namn på en lista för jakt från jägarkåren däremot är en stark opinion.

 • Å andra sidan…..
  ….var det betydligt färre som skrev på listan FÖR vargJAKT, och ändå fanns länkar till den listan på i sort sett alla siter som frekventeras av jägare. Undrar om ni som är för en 0-vision, kanske får fundera över hur många ni har med er egentligen. Inte ens Riksjägarna lyckas få ihop majoritet för 0 vargar i Sverige.

  Jobba istället för att hitta vägar så att jakt med drivande hund kan fortsätta UTAN att vargen för den skull måste utrotas från våra marker!

 • varg
  Det de hela bottnar i, och som det alltid har gjorts när det gäller rovdjur är DEN SVENSKA AVUNDSJUKAN

 • DET var intressant ”varghatre”
  Det får du utveckla vidare! Vilken avundsjuka???

 • PLats
  Landsortsbefolkningen ska tydligen veta sin plats! 5000 namnunderskrifter från människor som vill begränsa friheten för de som drabbats av rovdjur. Tvång a’la sovjetunionen! Undrar hur många av de namnunderskrifterna som är från landsbygden..

 • Löjligt!
  Jag skulle kunna starta en namninsamlig om att tillåta 12-åringar att handla sprit på Systembolaget. Frågade jag rätt personer i rätt ålder skulle jag lätt få 10 000 underskrifter. Vore det då vettigt att låta 12-åringar köpa sprit?

 • IDIOTI!
  fy fan vilka idioter! vargen ska bårt från den svenska faunan! en bra varg är en död varg!

 • Kärran!
  Ska du och dina vargvänner åka till Stöde eller Särna och hjälpa till med att bära dom nästan hundra får liken? Kanske ut och stängsla in lite hagar,för det måste ju vara ert jobb ni som vill ha eländet!Tänk vad dom fåren var rädd och plågade av vargeländet,och alla dessa trots att dom max kan äta ett!!Vad är nyttan med eländet kan man undra?

 • -Tryggve!
  Har du varit ner till Stöde och kollat på fårslakten?Det är ju inte långt mellan Fränsta och Stöde.Du måste ju vara stolt av dina vargars resultat!

 • vargjakt
  vargen måste ju skjutas de måste ni ju fatta hur tror ni alla dom som fått sina hundar (familjemedlemmar) upp ätna tänk o hitta sin egen hund halvt upp äten de ska ju inte behöva vara så här alltså måste de finnas jakt på varg o så kommer de bli. de komme allti bedrivas vargjakt

 • röstare
  ja skulle vilja ha upp denna 5000 lista o se var i från dessa underskrifter kommer de e klart att man kan få lista på 5000 namn om man åker in i stockholm elle annan storstad de tar max 5 min bedrövligt!!

 • Dags att göra nåt!!
  Alla vi normalt fungerande människor borde gå ihop och bild en grupp som arbetar med att få bort vargen, veganterroistern m.nm.

 • -Hans!
  -Jag ,Pelle med stort P i början har aldrig haft respekt för en dansk eller tysk som kommer hit och ska lära oss livet i naturen!Vi är uppfödd och lärd här ända från början! Och beträffande listan så såg jag en lista med en massa Holländare, Tyskar och minst 75% stadsbor.Den fanns på uppropet!Inte många som har vargeländet in på knuten!Trevlig midsommar till alla som inte accepterar denna situation som råder!

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser