Vill starta älgjakten och björnjakten samtidigt

Västerbotten (JJ) Viltförvaltningsdelegationens ledamöter i Västerbotten vill senarelägga starten för björnjakten. De vill starta björnjakten samtidigt som älgjakten.

Viltvårdsdelegationens ledamöter i Västerbotten är överens om att björnjakten bör starta samtidigt som älgjakten. Foto: Gettyimages, fotomontage

– Vi har i flera år diskuterat saken med bland annat storskogsbruket, polisen och miljöåklagarna. Nu är viltförvaltningsdelegationen enig om att björnjakten bör starta samtidigt som älgjakten, 3 september, istället för den 21 augusti, säger K G Abramsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet i Västerbotten.

Han framhåller att en senare start för björnjakten skulle ha flera fördelar.

– Det blir fler ögon i skogen. Ibland har det förekommit en del ifrågasättanden kring hur specialekipagen hanterar björnjakterna. Det har varit en del anmälningar och undersökningar, men det har inte lett till någon fällande dom och man har inte funnit några belägg för felaktigheter, säger K G Abramsson.

Kan inte anmälningar vara ett utslag av avundsjuka hos dem som inte hinner skjuta någon björn?
– Ja, det många parametrar i det här. Men det finns många jägare som tycker att det vore spännande att ha chansen att skjuta en björn när de sitter på älgpass, säger K G Abramsson.

Han tror också att det skulle medföra ett ökat övningsskytte om björnjakten flyttas fram.

– Andelen jägare som skjuter ”Björnpasset” har gått ned. Färre bryr sig om att göra det skjutprovet eftersom de vet att björnjakten är slut när älgjakten startar, säger K G Abramsson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser