Vill slopa tillstånd för mörkersikten

Kungsbacka (JJ) Tillåt rörlig belysning och annan ljusförstärkande utrustningen och bredda de jaktliga möjligheterna med utrustningen. Det vill Jägarnas Riksförbund som nu lämnat in ett förslag till regeringen.

– De som sitter vid åteln ska även kunna fälla andra tillåtna arter som räv eller grävling för att det ska bli ännu effektivare viltvårdsinsatser. Dessutom finns även risken att mårdhunden sprider sig över landet. Därför bör fler arter än vildsvin få skjutas där det är fast belysning, motiverar Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas riksförbund till förbundets tidning Jakt och Jägare.

Jens Gustafsson ser också flera förtjänster med att slopa dagens tillståndsplikt på rörlig belysning samt ljusförstärkande utrustning. Han menar dagens teknik skapar bättre möjlighet till en säker jakt och att rätt djur fälls. Även i fallet med rörlig belysning vill Jägarnas Riksförbund att även annat vilt som är lov att jaga efter solens nedgång ska tillåtas med hjälpmedlen.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser