Vill plantera ut svenska lodjur i England

England (JJ) En organisation vill plantera ut svenska lodjur i de engelska skogarna. Fårägare protesterar mot idén.

Planen är att hämta lodjur i Sverige och plantera ut i de engelska skogarna. Foto: Istock

Tidningen ATL citerar The Guardian och berättar om brittiska organisationen The Lynx UK Trust, som vill plantera ut sex svenska lodjur i den nordöstra delen av landet.

England har inte haft lodjur på 1 300 år.

Företrädare för The Lynx UK Trust hoppas att fyra honor och två hannar ska hämtas i Sverige.

Organisationen uppger att det skulle gynna det lokala näringslivet om det fanns lodjur i området. Turister ska bland annat lockas genom att de får vara i samma skog som lodjuren.

Inom de brittiska fårproducenternas organisation är man dock kritiska till planerna. VD för National Sheep Association, Phil Stocker, säger att kompensation för lodödade tamdjur inte räcker som argument för att arten ska återintroduceras i England.

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser