Vill plantera ut svenska lodjur i England

England (JJ) En organisation vill plantera ut svenska lodjur i de engelska skogarna. Fårägare protesterar mot idén.

Planen är att hämta lodjur i Sverige och plantera ut i de engelska skogarna. Foto: Istock

Tidningen ATL citerar The Guardian och berättar om brittiska organisationen The Lynx UK Trust, som vill plantera ut sex svenska lodjur i den nordöstra delen av landet.

England har inte haft lodjur på 1 300 år.

Företrädare för The Lynx UK Trust hoppas att fyra honor och två hannar ska hämtas i Sverige.

Organisationen uppger att det skulle gynna det lokala näringslivet om det fanns lodjur i området. Turister ska bland annat lockas genom att de får vara i samma skog som lodjuren.

Inom de brittiska fårproducenternas organisation är man dock kritiska till planerna. VD för National Sheep Association, Phil Stocker, säger att kompensation för lodödade tamdjur inte räcker som argument för att arten ska återintroduceras i England.

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Uppdaterad: Jakt på en varg till i Dalarna

Dalarna (JJ) Skabbvargen som fälldes i Flatenreviret räknas inte in i licensen. Därför blir det jakt på en varg till. Men ambitionen har inte varit att tömma reviret, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Annonser