Vill offentliggöra rovdjursangrepp direkt

Stockholm (JJ) Moderate riksdagsledamoten Sten Bergheden vill att Länsstyrelser ska offentliggöra alla skada stora rovdjur orsakar tamboskap och sällskapsdjur, direkt för att minska risken för ytterligare angrepp.

Det är Sten Bergheden (M) som ställer frågan till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Sten Bergheden vill veta vilka åtgärder landsbygdsministern har för att att öka snabbheten och skyldigheten för länsstyrelserna att offentliggöra angrepp på tamboskap och hundar omedelbart för att därmed kunna minska risken för ytterligare angrepp i området?

 

”Att få sin hund eller sina tamboskap dödade av rovdjur är inte bara en stor tragedi för de drabbade. Det utgör också ett stort hot om att människor slutar att ha sina tamdjur kvar i dessa utsatta områden, vilket är ett stort ingrepp i landsbygdens människors liv och även hotar deras möjlighet att bo kvar på landsbygden. När ett rovdjursangrepp skett är det viktigt att det offentliggörs omgående av länsstyrelsen så att grannar och övriga i området kan öka sin bevakning och öka skyddet för sina djur. Därför bör alla rovdjursangrepp som inträffar på tamdjur och hundar och som anmäls till länsstyrelserna offentliggöras omedelbart”, skriver Sten Bergheden.

 

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser