Vill korta jakt- och hundträningstiden på älg

Kungsbacka (JJ) Forskare och jägare har signerat en skrivelse till Näringsdepartementet där de föreslår en markant förkortad jakttid på älg, men också förkortad hundträningsperiod för spetsar.

Kortare älgjakt och kortare hundträningsperiod argumenteras för i skrivelsen. Arkivbild: Per Jonson

Många jaktlag i södra delen av Sverige har själva valt att flytta fram älgjaktspremiären så att älgarna får brunsta i fred. Nu menar forskarna Carl-Gustaf Thulin, Jonas Malmsten och jägarna Rolf Svensson och Stellan Eriksson att det behöver tas nya grepp i förvaltningen.

I en skrivelse till Sven-Eric Bucht och Näringsdepartementet föreslår de att en utredning om hundanvändning vid jakt med löshund på älg under perioden augusti och september. Författarna till skrivelsen vill se hur älgarna påverkas av hundanvändningen.

Dessutom föreslår skrivelsen att jakttiden i södra Sverige efter älg både inleds minst en vecka senare än i dag och avslutas senast den 31 december. detta bör regleras med ett Regeringsbeslut.

”För älgkalvar är den löshundsträning som bedrivs före älgjakten och löshundsjakten efter årskiftet synnerligen påfrestande med allvarliga följder för överlevnad och utveckling”, står det i skrivelsen.

Jonas Malmsten säger till Jaktjournalen att han och de övriga författarna sätter älgen främst i detta fall.

– En senareläggning gör förstås ingen sommar, biotop och klimatförändringar är viktiga pusselbitar men vi har älgen som utgångspunkt när vi argumenterar för de förändringar vi föreslår.

 

 

 

AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser