Vill korta jakt- och hundträningstiden på älg

Kungsbacka (JJ) Forskare och jägare har signerat en skrivelse till Näringsdepartementet där de föreslår en markant förkortad jakttid på älg, men också förkortad hundträningsperiod för spetsar.

Kortare älgjakt och kortare hundträningsperiod argumenteras för i skrivelsen. Arkivbild: Per Jonson

Många jaktlag i södra delen av Sverige har själva valt att flytta fram älgjaktspremiären så att älgarna får brunsta i fred. Nu menar forskarna Carl-Gustaf Thulin, Jonas Malmsten och jägarna Rolf Svensson och Stellan Eriksson att det behöver tas nya grepp i förvaltningen.

I en skrivelse till Sven-Eric Bucht och Näringsdepartementet föreslår de att en utredning om hundanvändning vid jakt med löshund på älg under perioden augusti och september. Författarna till skrivelsen vill se hur älgarna påverkas av hundanvändningen.

Dessutom föreslår skrivelsen att jakttiden i södra Sverige efter älg både inleds minst en vecka senare än i dag och avslutas senast den 31 december. detta bör regleras med ett Regeringsbeslut.

”För älgkalvar är den löshundsträning som bedrivs före älgjakten och löshundsjakten efter årskiftet synnerligen påfrestande med allvarliga följder för överlevnad och utveckling”, står det i skrivelsen.

Jonas Malmsten säger till Jaktjournalen att han och de övriga författarna sätter älgen främst i detta fall.

– En senareläggning gör förstås ingen sommar, biotop och klimatförändringar är viktiga pusselbitar men vi har älgen som utgångspunkt när vi argumenterar för de förändringar vi föreslår.

 

 

 

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser