Vill inspirera till jaktprovsstarter

Drevprovsintroduktion kan vara nyckeln till fler jaktprovsstarter. Foto: Per Jonson. Kungsbacka (JJ) Svenska Basset Fauve Klubben, SBFK, fortsätter sitt arbete med att stimulera fler att starta sina hundar på drevprov. För fjärde året i följd arrangerar klubben arrangemanget Intro Drevprov i tre län.

Intro Drevprov är en heldagsaktivitet där deltagarna över en morgonfika får en teoretisk genomgång av vad ett drevprov är och vad det är man bedömer. Man får även veta hur det praktiskt går till att anmäla sin hund till ett prov.

Efter den teoretiska genomgången förflyttar man sig till skogen tillsammans med ett hundekipage och en drevprovsdomare för att i praktiken visa hur själva provet går till.

Deltagarna har möjlighet att följa hunden med GPS och har även fått ett skogskort för att på egen hand kunna göra noteringar. Efter att hund kallats in samlas man runt en brasa för korvgrillning där domaren går igenom hur denne skulle bedömt hunden om det varit ett riktigt drevprov. Samtliga egenskaper gås igenom och deltagarna har möjlighet att ställa frågor.

I år är det fjärde året som SBFK arrangerar Intro Drevprov och i år genomförs det i Hälsingland, Skaraborg och Småland.

Erfarenheten från tidigare år är att det är mycket uppskattat och många av deltagarna har inspirerats till att meritera sina hundar. Klubben kan även konstatera att antalet fauvar som startas på drevprov stadigt ökar vilket är värdefullt ur avelssynpunkt.  

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser