Vill inspirera till jaktprovsstarter

Drevprovsintroduktion kan vara nyckeln till fler jaktprovsstarter. Foto: Per Jonson. Kungsbacka (JJ) Svenska Basset Fauve Klubben, SBFK, fortsätter sitt arbete med att stimulera fler att starta sina hundar på drevprov. För fjärde året i följd arrangerar klubben arrangemanget Intro Drevprov i tre län.

Intro Drevprov är en heldagsaktivitet där deltagarna över en morgonfika får en teoretisk genomgång av vad ett drevprov är och vad det är man bedömer. Man får även veta hur det praktiskt går till att anmäla sin hund till ett prov.

Efter den teoretiska genomgången förflyttar man sig till skogen tillsammans med ett hundekipage och en drevprovsdomare för att i praktiken visa hur själva provet går till.

Deltagarna har möjlighet att följa hunden med GPS och har även fått ett skogskort för att på egen hand kunna göra noteringar. Efter att hund kallats in samlas man runt en brasa för korvgrillning där domaren går igenom hur denne skulle bedömt hunden om det varit ett riktigt drevprov. Samtliga egenskaper gås igenom och deltagarna har möjlighet att ställa frågor.

I år är det fjärde året som SBFK arrangerar Intro Drevprov och i år genomförs det i Hälsingland, Skaraborg och Småland.

Erfarenheten från tidigare år är att det är mycket uppskattat och många av deltagarna har inspirerats till att meritera sina hundar. Klubben kan även konstatera att antalet fauvar som startas på drevprov stadigt ökar vilket är värdefullt ur avelssynpunkt.  

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser