Vill införa jakt året runt på dov

Sörmland (JJ) För flera lantbrukare i Sörmland är de talrika dovviltstammarna inte någon större källa till glädje. Nu vill LRF i regionen införa jakt på viltet året runt för att få ner stammen och få bukt med skadebilden.

En talrik dovpopulation bidrar med omfattande skador på grödor i Sörmland. Arkivfoto: Per Jonson

För Lantbrukaren Hans Andersson innebär dovviltet i området att han måste köpa foder till sin mjölkkor trots att han har tillräckligt med vallar för att egentligen kunna odla allt foder själv.

– De äter upp halva min skörd ungefär. Det är extrema viltskador i det här området, säger han till SVT Nyheter Sörmland.

På ett annat lantbruk ett par mil i från Hans Anderssons gård har en lantbrukare genom att stängsla in en del gröda fått svart på vitt om hur stor skada viltet gör på grödan. I det instänglade området är grödan omkring en decimeter högre än utanför.

Under årets fyra första månader har Länsstyrelsen i området fått ta emot fler skyddsjaktsansökningar på dovvilt än under hela förra året.

Peter Holmgren, jordbrukare och talesperson för LRF i området menar att man måste öka skyddsjaktsinsatserna för att får bukt med problemen.

– Vi måste få skjuta kalvar och handjur kontinuerligt när de är på odlingsmark och grödor när den växer, säger han till SVT Nyheter Sörmland.

Enligt Svenska Jägareförbundets riksjaktsvårdskonsulent Daniel Ligné är utökad skyddsjakt fel väg. Han menar att lantbrukarna i stället behöver sätta sig ner och diskutera med de markägare som vill ha stora dovviltstammar.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser