Vill ha skyddsjakt snabbt

Hedemora (JJ) Jägareförbundet och LRF i Dalarna vill att länsstyrelsen på eget initiativ tar ett snabbt beslut om skyddsjakt på varg i Hedemora.

Länsstyrelsen har fått en skyddsjaktansökan från en boende i en by när varg dödat en sällskapsund, tre får och jagat hästar och rört sig inne på gårdar.

Marie Edvall, handläggare på länsstyrelsen säger till Jaktjournalen att beslut kommer inom fem dagar.

På länsstyrelsens initiativ

LRF och Jägareförbundet vill ha ett snabbt beslut och pekar på myndighetens möjlighet att fatta beslut på eget initiativ.

Jägareförbundet ordförande i Dalarna,  Ulf Berg, och LRf-bas Anita Daniels, framhåller att Naturvårdsverket poängterat att Sverige ska ha skyddsjakt på varg, även om det inte blir någon licensjakt i vinter.

Berg och Daniels anser att länsstyrelsen måste förhindra ytterligare skada.

Nytt besök vid fårhagen

”Detta fall måste vara ett av de tydligaste beteenden hos en varg som resulterar i ett skyddsjaktsbeslut. Våra organisationer anser att det är av vikt att de som bor och verkar i landsbygden kan utöva sin verksamhet, utan att få besök av varg i sina trädgårdar och stall”, skriver Berg och Daniels i än skrivelse till länsstyrelsen.

Natten mot torsdagen var den närgångna vargen på nytt på besök vid lantbrukaren Henry Mattsson. Han var in på hans gårdsplan och försökte ta sig in i den tomma fårhagen när han upptäcktes.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser