Vill ha rätt till nödvärn vid örnattacker

Norrbotten (JJ) Vid Svenska Jägareförbundets länsstämma i Norrbotten antogs motionen om att jägare ska ha rätt att skydda sina jakthundar mot örnattacker. I dag gäller rätten bara vid björn, lo, järv och vargattacker.

– Det inträffar regelbundet incidenter varje höst och vinter och som det är i dag så får man inte göra någonting. Vi vill, att om möjligheten finns, så ska man kunna ingripa för att rädda hunden. I dag får man försöka skrämma bort örnen, säger Mikael Samuelsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet Norrbotten till Norrländska Socialdemokraten.

För att åtgärden ska bli möjlig krävs att jaktförordningen skrivs om eftersom det i dag bara är tillåtet att skydda sin hund mot angrepp från de fyra andra stora rovdjuren vi har i Sverige.

Norrbottens Ornitologiska Förening är kritisk till förslaget. De menar också att örnattacker mot jakthundar är mycket sällsynta.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser