Vill ha mer rovdjursturism

Järvsö (JJ) Svensk rovdjursturism är underutvecklad och har en potential som inte tas till vara. Det hävdar svenska Ekoturismföreningen på ett internationellt seminarium i Järvsö i dag.

I Finland har rovdjursturismen blivit en mångmiljonnäring och Ulf Lovén, ordförande i Ekoturismföreningen menar att Sverige har minst lika goda förutsättningar.
– Vi har ett stort vidsträckt land, vi har alla de fyra stora rovdjuren och utlandsmarknaden är långt ifrån mättad, säger Ulf Lovén.   Räknas kringinkomsterna med på orterna där de omkring tio finska företagen finns, så har inkomsterna totalt nu nått över 60 miljoner kronor per år.

Åtelturism 
I Sverige finns ett företag med liknande verksamhet. Anledningen är att entreprenörerna i Finland vågat satsa mer, tror Ekoturismföreningen. Men också för att svenska myndigheter ser björnkött som en livsmedelsprodukt, och oron för spridning av till exempel trikiner gör att det svenska företaget inte får lägga ut kött och därför får locka med vegetabilier som majs och havre i stället.
Finska forskare som följt 150 björnar kring verksamheten i grannlandet, säger att björnarnas vanebeteende mot människor inte förändrats med den växande åtelturismen. Något som annars ofta nämns som motargument i diskussionen,uppger Sveriges Radio.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser