Vill ha mer rovdjursturism

Järvsö (JJ) Svensk rovdjursturism är underutvecklad och har en potential som inte tas till vara. Det hävdar svenska Ekoturismföreningen på ett internationellt seminarium i Järvsö i dag.

I Finland har rovdjursturismen blivit en mångmiljonnäring och Ulf Lovén, ordförande i Ekoturismföreningen menar att Sverige har minst lika goda förutsättningar.
– Vi har ett stort vidsträckt land, vi har alla de fyra stora rovdjuren och utlandsmarknaden är långt ifrån mättad, säger Ulf Lovén.   Räknas kringinkomsterna med på orterna där de omkring tio finska företagen finns, så har inkomsterna totalt nu nått över 60 miljoner kronor per år.

Åtelturism 
I Sverige finns ett företag med liknande verksamhet. Anledningen är att entreprenörerna i Finland vågat satsa mer, tror Ekoturismföreningen. Men också för att svenska myndigheter ser björnkött som en livsmedelsprodukt, och oron för spridning av till exempel trikiner gör att det svenska företaget inte får lägga ut kött och därför får locka med vegetabilier som majs och havre i stället.
Finska forskare som följt 150 björnar kring verksamheten i grannlandet, säger att björnarnas vanebeteende mot människor inte förändrats med den växande åtelturismen. Något som annars ofta nämns som motargument i diskussionen,uppger Sveriges Radio.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser