Vill ha fyra lodjursföryngringar i Kalmar län

Kalmar (JJ) Viltförvaltningsdelegationen i Kalmar län har tagit beslut om att miniminivån för lodjur i länet bör vara minst fyra föryngringar årligen.

Det är på Naturvårdsverkets uppdrag som länets viltförvaltningsdelegation beslutat om populationsstorlekar på rovdjuren i länet. Den säsongen registrerades endast tre föryngringar av lodjur i länet. En utanför Påryd, en vid Bockara och en vid Fågelfors. Ingen stationär varg finns i länet.  

Nationellt beslutade nivåer för lodjur 150 föryngringar per år. När de nationella miniminivåerna är säkerställda beslutar Naturvårdsverket om godkännande av de länsvisa miniminivåerna, vilket kommer att ske tidigast i oktober 2014. Nivåerna ska vara rimliga att nå inom fem år.

Först när miniminivån för en rovdjursart är uppnådd inom ett rovdjursförvaltningsområde kommer samtliga länsstyrelser inom detta område att få möjlighet att besluta om licensjakt på den aktuella arten.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Annonser