Vill ha fyra lodjursföryngringar i Kalmar län

Kalmar (JJ) Viltförvaltningsdelegationen i Kalmar län har tagit beslut om att miniminivån för lodjur i länet bör vara minst fyra föryngringar årligen.

Det är på Naturvårdsverkets uppdrag som länets viltförvaltningsdelegation beslutat om populationsstorlekar på rovdjuren i länet. Den säsongen registrerades endast tre föryngringar av lodjur i länet. En utanför Påryd, en vid Bockara och en vid Fågelfors. Ingen stationär varg finns i länet.  

Nationellt beslutade nivåer för lodjur 150 föryngringar per år. När de nationella miniminivåerna är säkerställda beslutar Naturvårdsverket om godkännande av de länsvisa miniminivåerna, vilket kommer att ske tidigast i oktober 2014. Nivåerna ska vara rimliga att nå inom fem år.

Först när miniminivån för en rovdjursart är uppnådd inom ett rovdjursförvaltningsområde kommer samtliga länsstyrelser inom detta område att få möjlighet att besluta om licensjakt på den aktuella arten.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser