Vill ha fler björnar på tilldelningen

Norrbotten (JJ) Svenska Jägareförbundet Norrbotten tycker att för få björnar får fällas och skriver nu till Länsstyrelsen och ber om ökad tilldelning.

Förra året fick björnjägarna i Norrbotten fälla 35 björnar. Dessutom fälldes 22 björnar under skyddsjakt. I år förväntas tilldelningen i länet bli ungefär densamma, men Svenska Jägareförbundets lokalavdelning i länet önskar ett högre uttag.

– Vi föreslår en tilldelning på drygt 60 björnar, säger jaktvårdskonsulent Björn Sundgren. Han menar att det finns en oklarhet i hur stor björnstammen är. Mellan den 21 augusti till sista oktober sker nu en björnspillningsinventering som kan ge svar på hur mycket björn det finns samt björnobsinventeringen under älgjakten, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet. 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser