Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Jägareförbundet i Värmland har kontaktat skogsägare i länet som också är medlemmar i förbundet. Deras svar är entydigt. De anser att skogsskadorna är små eller acceptabla och vill öka älgstammens täthet.

– Vi vill att den starka älgjaktstradition som finns i Värmland skall leva vidare. Då måste vi komma tillbaka till en meningsfull jakt. Nyckeln till detta är enligt oss en jaktbar älgstam genom ett förbättrat och anpassat skogsbruk och en fungerande vargförvaltning, säger Anders Olsson, vice ordförande i Jägareförbundet Värmland i pressmeddelandet.

Enligt älgobs och spillningsinventering har älgstammen i Värmland ökat något, efter flera år av nedgång. Detta ger utrymme för en höjning av avskjutningsmålen för första gången på flera år.

Så länge Värmland bär en så hög andel av den svenska vargstammen måste länet också ha en högre älgtäthet än andra län för att få en meningsfull jakt.

– Självklart hoppas vi att de beslut om licensjakt på varg som kommer under september kommer ta hänsyn till vart vargkoncentrationerna är som störst. Värmland har under lång tid tagit ett mycket stort, ett allt för stort ansvar, för den skandinaviska vargstammen, säger Anders Olsson.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser