Vill ha bort löshundar i vargjakten

Kungsbacka (JJ) Svenska Rovdjursföreningen vill ha bort löshundar i vargjakten. Föreningen kan möjligen tänka sig att en hund i taget används, om den inte springer så fort "att vargen utsätts för onödig påfrestning", skriver Rovdjursföreningen i sin överklagan av vargjakten.

Hundarna ska hållas i koppel vid vargjakt. Alternativt ska endast en hund få användas, om den inte springer för fort, kräver Rovdjursföreningen. Foto: Mikael Moilanen

Användningen av löshund i vargjakten har betytt att jakten effektiviserats avsevärt. Det är långt ifrån lika lyckosamt att människor på skidor eller snöskor förföljer vargarna för att mota ut dem till passkyttar.

I sin sedvanliga överklagan av licensjakten på varg vill Rovdjursföreningen nu att förvaltningsrätten i Luleå ser över reglerna för hundanvändning i kommande vinters jakt.

Hund i band

Flera länsstyrelser har skrivit att upp till tre hundar samtidigt kan användas i vargjakten. Rovdjursföreningen skriver i sin överklagan:

”För att säkerställa att vargjakten, om den tillåts, inte urartar till djurplågeri, borde länsstyrelserna istället ha föreskrivit att hund som används för att spåra varg ska vara bandad. Alternativt, om det kan säkerställas att jakthunden inte springer så fort att vargen utsätts för onödig påfrestning, och om det kan säkerställas att jakten inte leder till direkt konfrontation mellan jakthund och varg, kan antalet lösspringande jakthundar begränsas till en jakthund som förföljer vargen.”

Rovdjursföreningen vill även försvåra jakten genom att sätta stopp för användningen av motorfordon när spår efter vargar söks. Länsstyrelserna har meddelat tillstånd för det och det vill Rovdjursföreningen att Förvaltningsrätten i Luleå ändrar på.

”Ogillar jakt”

Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen, säger i en kommentar att frågan om hundanvändning överhuvudtaget inte är en fråga för Förvaltningsrätten.

– Den frågan regleras i jaktförordningen. Idealet är att man använder två, max tre hundar. Med en ensam hund ökar risken för att hunden dödas, säger Gunnar Glöersen.

Han pekar på att vargen är ett uthålligt djur som rör sig över mycket stora områden.

– Den är van att springa miltals. Rovdjursföreningen har i alla tider försökt komma åt löshundsjakten, eftersom de ogillar jakt och framförallt jakt på varg, säger Gunnar Glöersen.

Jagas på grund av skador

Han menar att Rovdjursföreningens syfte är att vargarna inte ska bli skjutna.

– Har man beslutat att vargarna ska skjutas måste man tillåta sådana metoder som leder till att målsättningen uppfylls, exempelvis att söka spår från motorfordon. Vargen jagas inte främst för jaktens skull utan för de skador den ställer till, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael,moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser