Vill ha åteljakt på björn i Jämtland och Härjedalen

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN(JJ). Åteljakt på björn tillåts på försök under höstens jakt i Västerbottens län och i en sameby i Norbottens län. Men Ulf Jonsson, som arbetar på ett jakt- och turismföretag, begriper inte varför inte försöket genomförs i Jämtland och Härjedalen då det finns mer björn där än i Västerbottens län.

Per Risberg, vikarierande chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, menar dock att de inte medvetet har valt bort några län. 
– Det handlar mer om hur landskapet och björnstammen ser ut och hur samarbetet med länsstyrelsen och björnforskningen har möjlighet att fungera på platserna, säger Risberg till Länstidningen.

Ulf Jonsson hoppas på att det ska bli tillåtet med åteljakt även i Jämtland och Härjedalen.
– Det är många som tycker argumenten till varför man inte skulle få göra det är löjliga. Det är inte så att man lägger maten utanför dörren, utan det blir ju långt ute i skogen.

De två försöken med åteljakt som det getts dispens för kommer sedan att utvärderas. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser