Vill förenkla vildsvinsjakt – ”licens på tekniska hjälpmedel”

Tidaholm (JJ) I norra Tidaholms älgskötselområdet skjuter man mer än dubbelt som många vildsvin som älgar. Ordförande Jan-Olof Sandberg höjer nu rösten för att förenkla jakten. – Åtelkamera, mörkersikte och lampa måste bli lättare att få använda. Det borde kunna ingå i vapenlicensen, säger Jan-Olof Sandberg.

Vildsvin på väg inom skotthåll, men de är svåra att skjuta på natten. Sven-Olof Sandberg vill underlätta avnvändning av exempelvis lampor. Foto: Istock och privat

Under den pågående älgjakten kommer det i år att fällas 45 älgar i norra Tidaholms älgskötselområde, om allt går enligt planerna.

– Vi skjuter årligen dubbelt, eller tvådubbelt, med vildsvin. Det betyder att vi inte skjuter tillväxten utan att stammen ökar hela tiden, konstaterar Jan-Olof Sandberg.

Han ser problem med en jägarkår som till absoluta lejonparten består av människor som har jakt som hobby.

– De allra flesta vildsvin skjuts nattetid och det har jägare inte tid och kraft att syssla med när de ska jobba på dagarna. Dessutom blir jägarkåren äldre, säger Jan-Olof Sandberg.

Krig om jaktarrenden

Han efterlyser mer samarbete mellan inblandade parter, jägarna och markägarna.

– Idag är det för många markägare som ser till sin egna lilla mark och till och med krigar om att få ut så mycket som möjligt i jaktarrende. Ett sätt att öka jakten vore att sänka arrendepriset för jägare som lyckas skjuta många vildsvin, säger Jan-Olof Sandberg.

Han vill ha fler samorganiserade jakter, om inte annat att jaktlagen kommer överens om vilka dagar det är jakt och jagar samtidigt.

Byråkratiskt krångel

Enklare regler för försäljning av vildsvinskött – och enklare regler för användning av tekniska hjälpmedel, är andra saker Jan-Olof Sandberg efterlyser.

– Idag är det alldeles för byråkratiskt att få använda åtelkamera, lampa och mörkersikte. Det blir en väldig apparat för en markägare som vill sätta på en lampa på geväret och skjuta ett vildsvin på natten. Det ska fyllas i ansökningar om uppgifter om fastighetsbeteckningar och allt möjligt.

Jan-Olof Sandberg menar att tekniska hjälpmedel kan ingå i vapenlicensen.

– Det kan skötas precis som när man har en extra pipa till sitt gevär.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser