Vill förbjuda fällfångst av vildsvin

Sverigedemokraten Magnus Persson, Dalarna, skriver i sitt förslag till riksdagsbeslut att det införs förbud mot fällfångst av vilt.

Magnus Persson skriver i sin motion att:
Vildsvin är ett matnyttigt, stresskänsligt samt flocklevande vilt med en komplicerad social struktur, vilket gör att fällfångst ej är lämpligt. Utifrån SVA’s studie kan man dra slutsatsen att fällfångade vildsvin blir betydligt sämre mat. Forskningen indikerar också att en majoritet av fällfångade vildsvin visar klara tecken på PSE syndrom (Försämrad köttkvalitet pga. stress) vilket tyder på att stressfaktorn är hög.

Utöver vildsvinets välmående handlar det även om den etiska aspekten, då risken att skilja diande kultingar ifrån sina suggor är stor.

 Det finns andra sätt hantera vår vildsvinsstam på, viktigt är att ta del av kunskapen ifrån andra länder, för rätt förvaltad är vildsvinen en resurs och ett högvilt och ska behandlas därefter. Vi ska med kraft och kunskap leda och utveckla den svenska jakten och viltvården och då är fällfångst på vildsvin ett steg tillbaka.

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Uppdaterad: Jakt på en varg till i Dalarna

Dalarna (JJ) Skabbvargen som fälldes i Flatenreviret räknas inte in i licensen. Därför blir det jakt på en varg till. Men ambitionen har inte varit att tömma reviret, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Nya rekordsiffror för Jaktjournalen

Kungsbacka (JJ) Utvecklingen går framåt för Jaktjournalen som idag kan presentera rekordsiffror både för tidningen och hemsidan. – Jättekul att landets jägare uppskattar det vi gör, säger chefredaktör Holger Nilsson.

Annonser