Vill förbjuda bly i ammunition

Stockholm (JJ) BirdLife Sverige hävdar att blyförgiftning är den främsta dödsorsaken till havsörn och kungsörn. Nu vill man få ett förbud för bly i ammunition.

Enligt BirdLife Sverige är blyammunition våra örnars vanligaste dödsorsak. Foto: Istock.

I senaste numret av Vår Fågelvärld, som ges ut av Sveriges Ornitologiska Förening och BirdLife Sverige, ifrågasätter ansvarige utgivaren Anders Wirdheim bly i ammunition. Han menar att den vanligaste dödsorsaken för våra örnar är blyförgiftning.

Örnarna får i sig bly när de äter slaktrester eller skadskjutna djur.

”– Det räcker med några få hagel eller några fragment av en kula för att döda en örn. Blyet i ammunitionen löses upp i fågelns matsmältningskanal och kommer ut i blodet”, skriver Wirdheim i Vår Fågelvärld.

I våtmarker finns redan blyhagelförbud, men BirdLife Sverige vill allså nu även få tillstånd ett totalt blyförbud i ammunition. Exakt hur man ska arbeta för att få tillstånd ett blyförbud utvecklar han inte.

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Uppdaterad: Jakt på en varg till i Dalarna

Dalarna (JJ) Skabbvargen som fälldes i Flatenreviret räknas inte in i licensen. Därför blir det jakt på en varg till. Men ambitionen har inte varit att tömma reviret, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Nya rekordsiffror för Jaktjournalen

Kungsbacka (JJ) Utvecklingen går framåt för Jaktjournalen som idag kan presentera rekordsiffror både för tidningen och hemsidan. – Jättekul att landets jägare uppskattar det vi gör, säger chefredaktör Holger Nilsson.

Annonser