Vill att dovviltet får fäste

Olofström (JJ) Flera jaktlag i Olofström har fredat det nyetablerade dovviltet i kommunen och vill nu att resten av kommunens jaktlag gör det samma.

Skott mot dovvilt under brunsten medförde dagsböter när händelsen bedömdes i Tingsrätten. Arkivfoto: Per Jonson

– Vi är 8-9 jaktlag som har träffat en överenskommelse om att inte skjuta av dovhjortarna på dessa marker. Det handlar om områden där djuren rört sig det senaste året, säger Lars-Peter Runesson, ordförande i Jägareförbundet Olofström till Sydöstran.

I kommunen finns uppskattningsvis 80-90 jaktlag och nu har brev med en vädjan gått ut till alla lagen.

Enligt Lars-Peter Runesson finns det sannolikt mellan tio och tjugo dovhjortar i kommunen nu. Ett par observationer av en flock har gjorts. Tidigare har det inte funnits dovvilt i området och han gissar på att de antingen vandrat in från Skåne eller kommer från något hägn.

 

AKTUELLT

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Ny fästingart funnen i Sverige

Kungsbacka (JJ) Varmare klimat för med sig nya arter norrut. Den brokiga hundfästingen har hittats både i Danmark och Sverige. Arten återfinns vanligen längre söderut i Europa.

Annonser