Vill att dovviltet får fäste

Olofström (JJ) Flera jaktlag i Olofström har fredat det nyetablerade dovviltet i kommunen och vill nu att resten av kommunens jaktlag gör det samma.

Skott mot dovvilt under brunsten medförde dagsböter när händelsen bedömdes i Tingsrätten. Arkivfoto: Per Jonson

– Vi är 8-9 jaktlag som har träffat en överenskommelse om att inte skjuta av dovhjortarna på dessa marker. Det handlar om områden där djuren rört sig det senaste året, säger Lars-Peter Runesson, ordförande i Jägareförbundet Olofström till Sydöstran.

I kommunen finns uppskattningsvis 80-90 jaktlag och nu har brev med en vädjan gått ut till alla lagen.

Enligt Lars-Peter Runesson finns det sannolikt mellan tio och tjugo dovhjortar i kommunen nu. Ett par observationer av en flock har gjorts. Tidigare har det inte funnits dovvilt i området och han gissar på att de antingen vandrat in från Skåne eller kommer från något hägn.

 

AKTUELLT

Så björntätt att byn nu ordnar björnsspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser