Vill att beslut om rovdjursskador efterlevs

Kungsbacka (JJ) Samebyarna i Dalarna, Härjedalen och Jämtland kräver nu att beslutet om max tio procent rovdjursskador på renskötseln blir verklighet.

Riksdagen har fattat beslut om max tio procent rovdjursskador, men det finns fortfarande samebyar som har långt högre tapp till rovdjuren.

Samebyarna skriver till regeringen och vill ärendet ska skickas till Riksdagen på nytt. Förslaget är att det nu blir lagfäst att rovdjursskadorna inte får överstiga tio procent.

Länsstyrelsen Jämtland fattade beslut om förebyggande skyddsjakt på 13 järvar. Då tog Naturvårdsverket av länsstyrelsen beslutanderätten om skyddsjakt på järv.

Med ett nytt beslut i Riksdagen hoppas samebyarna att skyddsjakt kan beviljas enklare.

– Det är riksdagen som stiftar lagar, därför har vi skrivit brevet. Med en lag i ryggen får vi en annan tyngd när vi kräver skyddjakt. Genom vårt brev kan vi åtminstone räkna med ett formellt svar, säger Marianne Persson, ordförande i Jiinjevarie sameby, till SVT Jämtland.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Annonser