Vill ändra vargjakten – så att vargarna jagas skygga

Fagersta (JJ) Stig Olov Jansson och Jörgen Nordh vill att den svenska vargjakten ändras. – Vi måste jaga valparna i reviren och spara de vuxna. Då får vi vargar som sticker all världens väg när de hör människor och hundar, säger Jörgen Nordh.

Stig Olov Jansson och Jörgen Nordh frågar sig om inte dagens vargjakt på hela revir är idiotisk ur ett jägarperspektiv. Foto: Mikael Moilanen

Stig Olov och Jörgen bor och jagar i Fagersta och där är det vargrevir i alla väderstreck. Det har inneburit stora men i användningen av löshund. De som släpper sina hundar bär alltid på en malande oro för hur jaktdagen ska sluta, om hunden lever eller måste samlas ihop i en säck.

Deras förslag är enkelt. För det första: Märk alla vuxna djur.

– Det kostar pengar, säger man. Men använd de pengar som hittills använts för att flytta vargar, så finns det resurser, säger Stig Olov.

Jaktstart i oktober

Idén är att bara jaga avkommor i reviren – och starta jakten redan i oktober.

– Det kommer att ta max två säsonger, sedan kommer vargarna att vara otroligt skygga för människor. Jag har talat med folk jagat varg från helikopter i Ryssland och de har vargar som tar skydd under träd så fort de hör en helikopter, säger Jörgen Nordh.

Samma erfarenhet har människor som jobbar inom den svenska vargförvaltningen, att vargar som sövts från helikopter kan vara otroligt svåra att söva igen.

Den läraktigheten borde gå att utnyttja så att konfliktytan mellan varg och jägare minskar, menar Jörgen och Stig Olov.

Idioti ur ett jägarperspektiv?

De frågar sig om inte dagens vargjakt, där man skjuter alla vargarna i vissa revir, är totalt idiotisk ur ett jägarperspektiv.

– Man hjälper möjligtvis Naturvårdsverket och länsstyrelserna att få tomma områden där det kan etablera sig nya vargar. Men det ökar inte skyggheten hos vargarna, säger Jörgen Nordh.

Han och Stig Olov menar att alfadjuren ska märkas tydligt och att tilldelningen ska göras revir för revir. Någon eller några vargar i varje revir.

Tydlig märkning

Skeptiker invänder att det är svårt att se vad som är en vuxen varg eller en årsvalp under vargjakten.

– Det måste gå att märka dem så tydligt att det syns. Men är tilldelningen fast i reviret, så behöver man heller inte skjuta när första bästa varg dyker upp. Det går att vänta tills man är säker, säger Jörgen.

En följd av det här skulle bli att föräldradjuren lär sina avkommor att människor och jakthundar är farliga.

– Vi inbillar oss att vargarna skulle bli skyggare, allra helst som man nu också utvecklat det här med hundar i vargjakten, säger Stig Olov.

Kort sagt: En död varg lär inte sin avkomma någonting.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 187 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser