Vildvin hot mot många hundar

SKÅNE(JJ). Både jakthundar och "sällskapshundar" riskerar att drabbas av skador från vildsvin.För hundägare gäller det att vara försiktig i skogen. – Vistas man i skogen så ska man veta att vildsvinen finns, olyckan kan vara framme även för vanliga hundar. Men vildsvinen anfaller bara om de blir trängda, säger Louise Blomquist, klinikchef på smådjursavdelningen på regiondjursjukhuset i Helsingborg, till Lokaltidningen.

Vildsvinsstammen i Skåne har blivit större och detta gör också att det är fler jakthundar som skadas.

På regiondjursjukhuset kommer det in många skadade hundar. Främst är det jakthundar som drabbas av skador. En del hundar har fått så svåra skador att man tvingats avliva dem och några har även fått bestående skador på grund av vildsvinsattacker.

Till viss del avgörs skadorna av hur hunden reagerar vid en attack – därför studeras det nu också vilka hundar som är bäst lämpade för jakt efter vildsvin.
Det här rapporterar Lokaltidningen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser