Vildsvinsstammen har minskat i Kronobergs län

KRONOBERGS LÄN(JJ). Vildsvinsstammen har gått ner i Kronobergs län. Effektivare jakt och stränga vintrar är några förklaringar till detta. – Det har ju varit stränga vintrar med kyla och fuktigt väder, det tål inte djur, de får lätt lunginflammation och sådana saker. De har också svårare att få tag i mat, säger Elias Turesson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Syd, till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Att stammen minskat märka genom att flera markägare har mindre skador och dessutom på avskjutningsstatistiken.
Men Turesson tror inte att vildsvinsstammen fortsätter minska.

Han pekar på att det inte har så stor betydelse hur stor vildsvinsstammen är utan att man måste titta på hur mycket skador vildsvinen orsakar för lantbrukarna. Han menar att skadenivån måste ligga på en rimlig nivå.
Dessutom menar förbundet att jakten, mellan april och september, ska bedrivas på åkermark då det är där vildsvinen orsakar skador.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Kronoberg.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser