Vildsvinsskador kostade 17 miljoner i Sörmland

SÖRMLAND(JJ). Jordbrukarnas nota för vildsvinsskadorna i Sörmland uppgick till 17 miljoner kronor under förra året. Detta visar en rapport från Jordbruksverket. Enligt samma rapport kan det finnas en halv miljon djur i landet redan år 2015.

Jordbruksverket har tittat speciellt på Sörmland för att kunna få en överblick över hur stora vildssvinsskadorna är. 

Det är företrädare för 100 gårdar, både växtodlingsgårdar och mjölkgårdar, som intervjuats och nästan hälften av dessa har haft skador av vildsvin under förra året. Fyra av tio intervjuade uppgav att de hade blivit påverkade ekonomiskt.

De direkta kostnaderna har alltså uppskattats till 17,3 miljoner – detta innefattar bland annat skördeförluster.
Det här rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser