Vildsvinsproblem i Huddinge

Huddinge (JJ) Den milda vintern i Stockholms län har gynnat vildsvinsstammen i Huddinge. – De är ett problem året runt, säger Magnus Vikström, viltvårdare i kommunen. Sedan två vintrar har Huddinge kommun haft problem med vildsvin. Djuren förstör villaträdgårdar och är en trafikfara på vägarna.

– Den milda vintern vi nu har haft leder till att vildsvinsstammen har blivit större. Hittills i år har Huddinge kommun haft två trafikolyckor där vildsvin har varit inblandade. Förra året låg siffran på fyra, säger Lars Jonsson, till lokaltidningen Mitt i.

Magnus Vikström, viltvårdare i Huddinge kommun berättar att vildsvinsproblemen började för två år sedan. Men att han tillsammans med jägarna har försökt att jaga bort grisarna.
– I somras sköt vi fyra stycken, men det är svårt att jaga när det finns bostäder i närheten. Vi kan inte skjuta hur som helst.

Senast fick han ett samtal från en tomtägare i Länna om att vildsvinen hade varit framme under natten och vält soptunnorna, säger Magnus Vikström. Samtalet kom från en boende vid Karlsborgsleden i Skogås. Längs vägen är flera soptunnor omkullvälta och skräp låg utspritt på marken.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser