Vildsvinsolyckor kan minskas med rätt grödor

SÖRMLAND(JJ). Genom "rätt" grödor vid olycksdrabbade vägar skulle antalet vildsvinsolyckor kunna minskas. Detta menar Naturvårdsverket som vill styra vad som ska få odlas vid dessa vägar. Bönderna är dock inte med på noterna.

Antalet olyckor med vildsvin ökar kraftigt i Sörmland. Nu menar Naturvårdsverket  att man genom att ta bort de grödor som vildsvinen gillar kan minska antalet djur kring vägarna, dessutom menar Naturvårdsverket att man bör använda grödor som inte skymmer sikten.

– Dels skulle det förhoppningsvis bli färre vildsvin som uppehåller sig i direkt anslutning till vägen och kan passera vägen, säger Christer Pettersson, handläggare i viltfrågor på Naturvårdsverket, till Sveriges Radio P4 Sörmland.
Han menar att bönderna också skulle tjäna på att använda ”rätt” grödor då det skulle kunna minska vildsvinsskadorna på grödorna.

Bönderna vill dock bestämma själv vilka grödor som ska odlas. 
– Från oss markägare kan vi aldrig ställa upp på det, säger Sture Johansson som är ordförande för Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i Mälardalen.
LRF förordar istället viltstängsel. 
Naturvårdsverket tycker dock att det krävs ytterligare metoder förutom stängsling, bland annat för att det är en dyr metod.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Sörmland.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser