Vildsvinskador kostar lantbruket över en halv miljard kronor

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har kartlagt vildsvinens påverkan på jordbruket och konstaterar att vildsvinet förstör för 660 miljoner kronor, årligen.

 

I SLU:s studie har 4 000 svenska bönder deltagit. Över en tredjedel av dem hade vildsvinsskador, med en varierande nivå.

– Ser man på den totala summan, och räknar med en summa på 300 kronor per hektar, hamnar vi på att skadorna kostar 600 miljoner kronor per år, säger Lars Jakobsson, verksamhetsledare på Sveriges Jordbruksarrendatorers Förbund till tidningen ATL.

Enligt Lars Jakobsson fortsätter arrendepriserna att öka trots skadorna. 37 procent av jordbruksmarken i Sverige är i dag utarrenderad.

– Avkastningsvärdet ska bestämma arrendepriset, men i stället blir arrendestatistiken styrande vilket är olyckligt. För det svenska lantbrukets konkurrensförmåga är det väsentligt att hålla tillbaka kostnaderna. Vi kan inte fortsätta att låta arrendepriserna skena iväg när lönsamheten viker, säger Lars Jakobsson vidare till ATL.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser