Vildsvinskador kostar lantbruket över en halv miljard kronor

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har kartlagt vildsvinens påverkan på jordbruket och konstaterar att vildsvinet förstör för 660 miljoner kronor, årligen.

 

I SLU:s studie har 4 000 svenska bönder deltagit. Över en tredjedel av dem hade vildsvinsskador, med en varierande nivå.

– Ser man på den totala summan, och räknar med en summa på 300 kronor per hektar, hamnar vi på att skadorna kostar 600 miljoner kronor per år, säger Lars Jakobsson, verksamhetsledare på Sveriges Jordbruksarrendatorers Förbund till tidningen ATL.

Enligt Lars Jakobsson fortsätter arrendepriserna att öka trots skadorna. 37 procent av jordbruksmarken i Sverige är i dag utarrenderad.

– Avkastningsvärdet ska bestämma arrendepriset, men i stället blir arrendestatistiken styrande vilket är olyckligt. För det svenska lantbrukets konkurrensförmåga är det väsentligt att hålla tillbaka kostnaderna. Vi kan inte fortsätta att låta arrendepriserna skena iväg när lönsamheten viker, säger Lars Jakobsson vidare till ATL.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser