Vildsvinsjägare sköt häst!

Jägaren som sköt en häst i stället för ett vildsvin åtalas nu för jaktbrott. Utredningen visar att 38-åringen sköt i en helt annan riktning än den jaktledaren anvisat.

Det var i augusti  fjol som mannen jagade vildsvinsjakt i närheten av Hampetorp i Östernärke. 38- åringen sköt en häst som gick i en hage i närheten. I hagen, som låg nära ett bostadshus, fanns även en annan häst. Den klarade sig dock helskinnad.
– Det var skumt ute men inga problem att se. Den enda förklaringen till att det blev så här är att han måste sett hästen framifrån, säger jaktledaren.
Jägaren hade nyligen fått jägarexamen och det var första gången han satt ensam här i Sverige. Enligt åklagaren Karl-Erik Antonsson har 38-åringen skjutit i en helt annan riktning än den han blev anvisad av jaktledaren.
Jägaren hade heller inte kontrollerat om det fanns något som kunde fånga upp kulan. Skottet gick rakt ut på ett gärde.
Jägaren anser inte att han begått något brott utan att han r haft ett kulfång och hagen upptäckte han först efteråt.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser